Sádrokarton nasáklý novými vlastnostmi

Na trhu se objevují nové či netradiční prvky sádrokartonových konstrukcí. Dokládá to jejich přetrvávající oblibu, přestože jde již o poměrně „vousatý“ systém suché výstavby.

[file:13106:small:right]

Společnost Rigips přichází s pevnými, nárazu odolnými a hladkými rohy a hranami sádrokartonových konstrukcí pomocí hranových systémů No Coat. Další inovací na českém trhu je vodou aktivovaná samolepicí lišta AquaBead chránící vnější rohy těchto systémů. AquaBead se skládá ze speciálního plastu, vysokopevnostního papíru a lepidla na bázi škrobu. Unikátní technologie lišty činí ochranu hran sádrokartonových konstrukcí stabilní, bezpečnou a velmi efektivní. Nahrazuje pracnou a časově náročnou úpravu rohů pomocí hliníkových lišt.

Lišty AquaBead jsou přitom vysoce odolné proti poškození například nárazem či úderem. Tyto lišty jsou pevnější v porovnání s běžnými hliníkovými lištami. Lišta se při osazení na roh sádrokartonové konstrukce nepodtmeluje, lepidlo, kterým je opatřena už z výroby, se aktivuje obyčejnou čistou vodou. A díky vysoké přilnavosti drží na rohu i bez pomoci šroubů či sponek. Na tmelu se ušetří i při dokončovacích pracích, jeho spotřeba je menší, protože lišta je subtilnější a nepřetmeluje se s výztužnou páskou, jak je běžné u hliníkových lišt. Pro přetmelení lišty doporučuje Rigips tmel Rifino Top, který zaručí vynikající přilnavost, hladký a téměř bílý povrch a dobrou brousitelnost.

Lišty AquaBead nemají žádné ostré hrany, a to ani po zkrácení na požadovanou délku. Jsou tedy bezpečnější i při montáži. Pracovníci přitom ocení pomocný aplikátor pro vnější hrany 90 °. Aplikační válečky pomohou udržet stálý a rovnoměrný tlak na lištu při jejím upevnění. Aplikátor je na tyčovém nástavci, který umožní se dostat jednoduše i ke vzdálenějším rohům. S tímto nástrojem lze docílit výrazné úspory pracovního času a také opticky přesnějšího rohu. Díky lištám AquaBead má být práce při dokončování rohů sádrokartonových konstrukcí rychlejší, jednodušší, bezpečnější a také ekonomičtější.

#####Sádrokarton i tloustne

Firma Knauf zase sází na novou robustní sádrokartonovou desku Massivbauplatte. Jde o silnou desku rozměru 625 x 2000 mm a tloušťky 25 mm v provedení Red, respektive Red Green. Základní vlastností desky je právě její tloušťka 25 mm, která přináší uživateli hned několik výhod. Především umožňuje zvětšit při montáži vzdálenost profilů, na které se deska připevňuje, ze standardních 625 mm na jeden metr. To v rámci celkového rozpočtu konstrukce představuje významnou úsporu nákladů (až 40 %) na použití profilů.

[file:13107:small:left]

Další předností takto konstruovaných příček z Massivbauplatte je jednodušší montáž a kratší pracovní časy. U řady konstrukcí je možné nyní nahradit dva obvykle používané pláště (desky) pouze jedním. Tím zpracovatel opět významně ušetří čas i náklady při samotné montáži i při dalších zakončovacích nebo souvisejících pracích, jako jsou např. začištění nebo dořezy. Hmotnost desky Massivbauplatte rozměru 625 x 2000 x 25 mm odpovídá hmotnosti dosud používané desky 1250 x 2000 x 12,5 mm.

Předností nové desky je v tomto případě opět její šířka 625 mm, čímž usnadňuje manipulaci jak při dopravě, tak i montáži. Na rozdíl od zavedeného standardu desek tloušťky 12,5 mm se desky Massivbauplatte montují u příček naležato, neboť síla desky, respektive její tuhost, snižuje riziko vzniku trhlin v podélných nepodložených spárách. Řezané spáry jsou v jednotlivých řadách přesazeny, ostatní zásady montáže jsou shodné s běžnými příčkami. Maximální výšky příček jsou při vzdálenosti profilů 1000 mm do 5 metrů.

Nové desky Massivbauplatte najdou díky svým vlastnostem upotřebení jednak u klasických příček, ale mohou se stát také zajímavou variantou pro opláštění šachet. Až dosud se zde obvykle používaly tři desky tloušťky 15 mm pro 90 minut požární odolnosti, ale nyní lze opláštění šachty vytvořit ze dvou desek Massivbauplatte (2 x 25 mm). Desky lze rovněž použít na konstrukce různých průchodových traktů a únikových chodeb, např. u administrativních budov nebo obchodních center, kde je vyžadována robustnost příčky, požární odolnost 90 minut a rychlost montáže. V tomto případě je však nutné použít standardní vzdálenost profilů – to znamená 625 mm.

Mezi další varianty použití Massivbauplatte patří konstrukce sociálních zařízení (ve variantě Knauf Green) nebo mezibytových stěn, díky jejich robustnosti, tuhosti a zvukové neprůzvučnosti. Zajímavou alternativou jsou podkrovní místnosti, ve kterých robustnost desek pozitivně působí na tepelnětechnické parametry prostoru, jako jsou tepelná setrvačnost, akustická a izolační schopnost i vysoká odolnost proti prasklinám. Pro ilustraci laboratorní vážená vzduchová neprůzvučnost stěny W355 s dvojitými profily je 58 dB.

#####Zbaví vzduch škodlivin

Společnost Fermacell zase zaujme ekologickým procesem, když sádrovláknité desky inovativně vyrábí z buničitých vláken získávaných recyklací papíru a umísťuje je po celém průřezu. Na výrobních linkách řízených počítačem se po přidání vody a bez dalších pojidel stlačuje homogenní směs těchto dvou přírodních surovin pod vysokým tlakem na pevné desky. Výsledný produkt je stavební i protipožární deskou, stejně jako vhodným stavebním materiálem do vlhkých místností. Je použitelný jako nosný prvek a jako součást stropních a střešních panelů. Tyto desky lze řezat, zlomit, hoblovat, vrtat, frézovat i brousit. Na hmoždinku lze zavěsit předmět o hmotnosti až 50 kilogramů.

Na spodní konstrukci se deska šroubuje nebo sponkuje, na zdivo se lepí maltou. Centimetrová deska dosahuje požární odolnosti až 120 minut. Značka Fermacell je vhodná i do vlhkých koupelen, kde po vysušení dosáhne opět původní pevnosti. Akustické zkoušky určily vynikající hodnotu zvukové izolace Rw = 86 dB a zlepšení kročejové izolace až na 31 dB u pohledových trámových stropů a 21 dB u trámových stropů se spodním opláštěním. Svou mechanickou pevností jsou vhodné pro použití jako ztužující prvek v dřevostavbách. Škála použití zahrnuje i obkládání stěn komínů, na které se nanese vrstva lepicí malty, do níž se deska zatlačí.

Sádrovláknitá deska dokonce může čistit vzduch v obytných místnostech, jako Fermacell v provedení greenline. Tento materiál dokáže trvale vázat škodliviny dostávající se do vzduchu ze stavebních materiálů, nábytku, podlahových krytin, nátěrů nebo čisticích prostředků. Likviduje například formaldehyd a další aldehydy a ketony. Principem je tovární aplikace účinné látky na bázi keratinu na povrch desky, která si tak „obléká“ samočisticí sílu ovčí vlny. Fermacell greenline přitom působí také pod obklady, nejlépe pod difuzně otevřenými nátěry a obklady stěn.

Dalším počinem je sádrovláknitá deska Fermacell Vapor, která díky speciálnímu kašírování na zadní straně desky redukuje propustnost vodní páry natolik, že odpadají další dodatečné parotěsné vrstvy v konstrukcích obvodových stěn. Zachovány přitom zůstávají biologicky nezávadné vlastnosti originální desky, protipožární desky a desky do vlhkých prostorů. Vyšší odolností proti vodě disponuje nový Powerpanel H2O díky oboustrannému armování tkaninou a jádru desky s cementovým pojivem.

*Foto: Knauf*