Šance na postup padla, naděje žije

Fotbalisté Vysočiny se rozloučili doma s fanoušky vysokou výhrou 5:1 nad béčkem Sparty.

Drtivým vítězstvím skončil poslední domácí zápas Vysočiny ve druhé lize. Ani tato výhra však jihlavským fotbalistům nestačí k vysněnému postupu do nejvyšší soutěže. Čáslav totiž vyhrála v Mostě 3:2 a kolo před koncem soutěže si pojistila druhé místo, znamenající postup.

Prodá Čáslav práva?

Naděje, že se Vysočina přece jen představí v příští sezoně mezi domácí fotbalovou elitou, však existuje. Čáslav nesplňuje licenční podmínky a podle agenturní zprávy už jedná o prodeji soutěže.

„To může udělat a nezáleží na tom, komu ji prodá,“ říká šéf nejvyšší soutěže Ivo Lubas. „Dřív to bylo tak, že musel prodávající své místo podstoupit nejprve týmu, který skončil za ním. V tomto případě by to byla zřejmě Jihlava. Nyní může svá práva dát komukoliv. Podstatné je ekonomické hledisko. Chceme, aby ligu hrály týmy, které na to budou mít peníze,“ vysvětlil Lubas.

O koupi licence mají zájem Slovácko a Hradec Králové, ale i Jihlava.

Radní by pomohli

„Chtěli jsme do ligy,“ přiznává ředitel jihlavského klubu Zdeněk Tulis. „V případě postupu bychom dostali z městské kasy pětadvacet milionů. Jenže se nám to sportovní cestou nepodařilo a teď je zbytečné spekulovat, jak naloží s postupem Čáslav,“ říká Tulis.

Stejně jako všichni, kdo znají poměry v českém fotbale, vědí, že pokud bude o prodeji rozhodovat výše nabídky, nemá nikdo proti Slovácku šanci.

„Jenže já si myslím, že by mělo rozhodovat sportovní měřítko. Třeba ještě výkonný výbor změní pravidla postupu do nejvyšší soutěže,“ věří |Tulis.

Není to utopistická myšlenka. „Možné je všechno. Pokud to někdo navrhne, můžeme o tom jednat. Je logické, že by měly hrát první ligu nejlepší týmy a ne někdo, kdo skončí rok předtím ve druhé lize kolem desátého místa,“ míní člen výkonného výboru, který si nepřeje být jmenován.