Sbírá úspěchy s pádlem i míčem

Výš, dál a rychleji. Dvanáctiletá kanoistka Klára Janečková z Jablonce věří, že jí pomáhá talisman, který nosí na krku.

Věnuje se především kanoistice. Stejně dobře jako s pádlem to ale Klára Janečková z Jablonce nad Nisou umí i s míčem nebo na atletické dráze. Sport má ráda a talent jí nechybí. Svou všestrannost naposledy prokázala na závodním kanále v Račicích, odkud si přivezla třetí místo z vodáckého triatlonu. Jízdě v kajaku, běhu a plavání.
„Byla to zábava. Strašně ráda soupeřím s ostatními. Teď mě ale čeká odjezd na soustředění. Po prázdninách nás totiž čekají závody na domácí půdě v Jablonci nad Nisou a já mám co vracet jedné závodnici z Černošic. Je strašně rychlá,“ prozradila Janečková.
Pochlubit se může i medailemi z mistrovství republiky v rychlostní kanoistice na krátkých tratích, které se konalo loni v srpnu.
„Ze svého oblíbeného závodiště v Račicích jsem si odvezla dvě třetí místa. Medaili ze závodu benjamínků a pohár z triatlonu, který je doplňkem podobných akcí,“ řekla mladá závodnice, která již třetím rokem obléká dres sportovního oddílu RK Jablonec nad Nisou.
K vodě se dostala spíš náhodou. Stačila jí k tomu jediná procházka kolem jablonecké přehrady. „Líbilo se mi, jak tam jezdí. A tak jsem si našla, odkud jsou, a přidala se k nim. Na kanoistice se mi líbí, že člověk musí mít výdrž. Hodně proto běháme, plaveme a v zimě jezdíme na běžkách. Navíc je tu dobrá parta,“ vysvětlila Janečková.
Kanoistika je u ní číslem jedna. Kromě toho je ale Klára Janečková také vášnivou fotbalistkou. A s míčem si opravdu rozumí. S týmem Základní školy Mozartova letos dokráčela až do finále prestižního McDonald´s cupu.
„Klukům zatím stačím. Neměli se mnou problém a vzali mě mezi sebe. Takže to bylo fajn,“ nechala se slyšet Janečková.
K dobrým výsledkům, ať už na vodě, nebo s kulatým nesmyslem, jí pomáhá talisman, který nosí na krku. „Dostala jsem ho od táty. Je to znamení panny a během závodů mě hlídá,“ dodala mladá závodnice z Jablonce nad Nisou.