Sedmičkový žirafák dostal jméno Tim

Je malý, ale šikovný. 77. mládě žirafy síťované narozené v královédvorské zoo má za sebou první měsíc života.

Na svět přišel jako pohrobek, dříve a menší než ostatní, přesto se už chvilku po porodu postavil na vlastní nohy. V noci z 2. na 3. října se v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem narodilo sedmasedmdesáté mládě žirafy síťované. Dostalo jméno Tim.

„Matka je Tootsie, které se narodilo už šest mláďat, a otec Dhaifu. Tim byl jeho devětadvacátým mládětem. Dhaifu byl však přestárlý a Tim se narodil už po jeho smrti,“ říká vedoucí zoolog Zoo ve Dvoře Králové nad Labem Pavel Moucha.

Tima Tootsie porodila o tři týdny dřív. I proto je menší.

„Má asi 180 centimetrů, což je na samce poměrně málo,“ tvrdí Pavel Moucha.

Žirafy svá mláďata rodí ve zvláštním odděleném boxu, porod trvá několik minut, maximálně hodinu. Sotva je novorozenec chvíli na světě, už se staví na nohy a hledá cestu k mateřskému mléku. Po pár dnech, kdy už si je mládě jistější, může se i s matkou vydat do společnosti ostatních žiraf.

Také Tim už běžně vyráží do výběhu, kde má i přibližně stejně staré kamarády. Drží se však stále blízko matky, od které bude ještě asi rok přijímat potravu.

Zatímco ostatní žirafy jsou zvědavé, a když chovatelé přijdou, jdou se podívat, co dobrého jim přinesli, Tim je stále nedůvěřivý. Matka k němu svým tělem také zahrazuje cestu, jakmile se k Timovi někdo přiblíží. Nejmladším benjamínkem ve stádu však už není. Od jeho narození v něm přibylo další mládě a další žirafí porod chovatelé před týdnem očekávali každým dnem.

Žiraf síťovaných má Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem v současné době sedmnáct, chová je už od roku 1972. Kromě nich je zoo také chovatelem žirafy Rotschildovy, která je druhým neohroženějším poddruhem žiraf. Ve volné přírodě v chráněných oblastech v Keni a Ugandě jich přežívají už jen stovky.

„Vzhledem k tomu, že máme dohromady stádo více než třiceti žiraf, jsme největší chovatelé žiraf v zajetí mimo Afriku na světě,“ dodává Pavel Moucha.