Sedmý kruh? Do konce roku

Řidiči chtějí kruhový objezd u parku. Měl by vzniknout do konce roku.

Ulehčit dopravě a zvýšit bezpečnost. To jsou hlavní kritéria pro plánovaný kruhový objezd u městského parku. Podle ředitele plzeňského ředitelství silnic a dálnic Zdeňka Kuťáka by měla stavba začít v polovině zaří a skončí ještě letos. „Samozřejmě jen pokud projekt nenarazí na nějaký nenadálý problém,“ uvedl ředitel.

Krásný a bezpečný

Sedmička zjišťovala, který kruhový objezd nejvíc vyhovuje řidičům a který zase lidé hodnotí jako nejhezčí s ohledem na výzdobu středové části. Zhruba tři desítky motoristů sestavily žebříček podle toho, které místo nejvíc ulehčilo dopravě, kde se snížil počet dopravních nehod nebo podle toho, kde je kruhový objezd bezpečnější pro chodce. Zvítězil objezd u kulturního domu. Většina řidičů totiž vzpomínala na křižovatku, ve které hlavně ráno trávila dlouhé chvíle.

„Dřív jsem se tomu místu vyhýbal. Když jsem přijel od Husova náměstí, neměl jsem třeba deset minut šanci odbočit vlevo k Plzeňské ulici. Teď to tady je mnohem lepší,“ tvrdí jeden z řidičů. Naopak nejmíň oblíbený je zatím ten nejnovější u zdravotní školy a kruhový objezd v Plánické ulici na konci Klatov. „V Plánické jsou to vyhozené peníze. Provoz tam není tak velký, aby to vyžadovalo kruháč,“ tvrdí Karel Boublík.

Vznikne i další?

Zda bude číslo sedm v počtu kruhových objezdů ve městě konečné, není v tuto chvíli jasné. Přesto motoristé volají po kruhovém objezdu Na Rybníčkách u Pražské ulice. „Vyjet z náměstí dolů je někdy horor, navíc dopravu tam dost komplikují někteří chodci. Tam bych kruhový objezd klidně postavil místo toho celkem zbytečného v Plánické ulici,“ říká Josef Bouda. Podle odborníků je však tahle vize dost nereálná, protože křižovatka je poměrně malá.

Omezení minimální

Stavba nového kruhového objezdu u parku prý nemusí motoristy děsit. „Provoz omezíme minimálně, pokud bychom museli křižovatku uzavřít, tak pouze krátkodobě a hlavně o víkendu, kdy není tak velký provoz,“ upřesnil místostarosta Klatov Jan Vrána.

Sedmička zjišťovala, jak by si lidé nový kruhový objezd představovali. Jen minimum dotázaných stavbu úplně zavrhuje. Měl by být dostatečně velký, s bezpečnými přechody pro chodce, shodla se většina lidí. Další připomínky se týkaly vzhledu a výzdoby. Dokonce padl i názor, že by na travnatém středu mohly růst macešky. „Kruhové objezdy by měly být i hezké. To se podle mě podařilo teď u zdravotnické školy,“ míní Marie Vyhnalová.