Série podvodů končí, Pešátovi jdou za mříže

Soud v kauze Rekin vynesl rozsudek, ztracené miliony ale nenašel.

Definitivní rozuzlení má tři roky starý krach severomoravské realitní kanceláře Rekin. Soud uznal šéfy společnosti vinnými, že zpronevěřili šestatřicet milionů korun od více než stovky klientů. Pavel Pešát půjde na osm a půl roku do vězení, jeho žena Silvie na sedm let.
Rozsudek je sice pro mnohé poškozené satisfakcí. Nicméně peníze, často celoživotně naspořené, jim to nevrátí. „Dnes nemáme nic. Ani dům, ani peníze. Musíme splácet úvěr přes pět milionů, každý měsíc čtrnáct tisíc korun po dobu třiceti let. Pracujeme od rána do večera,“ pronáší zdrceným hlasem Jana Smékalová z Radvanic.
I když Pešát kvůli dřívějším problémům se zákonem v realitce oficiálně nefiguroval, podle bývalých zaměstnanců firmu řídil on. Navíc měl plnou moc při nakládání s penězi na bankovních účtech Rekinu.
A toho se zhostil svérázně. Nikoli ve prospěch klientů, ale pro svůj vlastní. „Manželé peníze klientů převáděli jinam a v rozporu se smlouvou je nevypláceli,“ uvedl státní zástupce Michal Togner.
V praxi to vypadalo tak, že miliony korun šly například na megalomanské reklamní kampaně, drahá luxusní auta či narozeninové a vánoční večírky. „Takto se rozhodně nechová podnikatel, který uvažuje ekonomicky, ale spíš gambler,“ prohlásil jeden z bývalých makléřů, jehož jméno má redakce k dispozici.
Nedlouho poté, co Rekin skončil, Pešát začal pracovat v realitce Worm Reality. Ačkoliv měl na krku obvinění ze zpronevěry, dál pokračoval ve výrobě dluhů. „Pešát u nás objednal za Worm grafické práce, dluží nám stále přes čtyřicet tisíc korun,“ tvrdí Tomáš Podoba z Postřelmova.
Případů je víc. „Nám zase nezaplatil za webové aplikace téměř devadesát tisíc,“ stěžuje si Zdeněk Koroptvička z Brna. Vyhlášení rozsudku se zúčastnil pouze Pešát. Jeho žena zůstala doma.