Sigma je po roce opět ve finále

Fotbalisté olomoucké Sigmy v domácím poháru překvapivě vyřadili Teplice. Ve finále na ně čeká pražská Sparta.

Na Sigmu jako vítěze Poháru České pošty by si po polovině sezony vsadil asi jen málokdo. Přesto je trofej, zaručující postup do předkola Evropské ligy, na dosah. K jejímu zisku stačí Olomouci porazit favorizovanou Spartu.

Podle tiskového mluvčího klubu Petra Pelíška nejsou šance Sigmy beznadějné. „Myslím, že to bude vyrovnané. Vyhrát chceme jak my, tak náš soupeř,“ tvrdí sebevědomě Pelíšek.

Sebevědomí je nyní na místě. Hanáci sice z posledního měření sil obou celků odešli poraženi, na jaře je to však úplně jiný tým, tažený zkušeným trenérem Petrem Uličným od vítězství k vítězství.

„Kluci si během zimní pauzy psychicky odpočinuli. Do sestavy se vrátil možná jeden z nejlepších útočníků Gambrinus ligy Michal Ordoš a tým se navíc může opřít o práci svého kouče,“ vyjmenovává mluvčí Sigmy hlavní důvody zlepšené jarní formy týmu.

Hladká výhra v Teplicích

Sigma do odvety semifi nále Poháru České pošty vstupovala v roli outsidera. V prvním utkání na Andrově stadionu Teplice uhrály bezgólovou remízu a na Stínadlech určitě nic jiného než výhru neočekávaly. Vždyť jen o několik týdnů dříve Sigma právě na teplických Stínadlech prohrála 1:3. Přesto po jednoznačném triumfu 3:0 postupují do finále poháru právě Hanáci.

„Kluci podali taktický, poctivý, aktivní a agresivní výkon, byli jsme nebezpeční v protiútocích. Konečný výsledek odpovídá průběhu zápasu, postoupili jsme zaslouženě. Navíc bez několika hráčů základní sestavy,“ nešetřil chválou Uličný.

Komu by se zdálo, že postup do finále byl jednoduchou záležitostí, mýlil by se. „Lehké to určitě nebylo. Co se týče držení míče, tak možná byly Teplice lepší. My jsme hráli něco podobného jako v Plzni, měli jsme kvalitní brejky. A vyšlo nám to. Dali jsme první šťastný gól, druhý jsme dobře vykombinovali, oni si to tam pak srazili sami. Ale musím říct, že jsme byli hodně nebezpeční, takže to bylo zasloužené,“ doplnil střelec Michal Ordoš, který tak potvrdil stoupající kvalitu svých výkonů. Dvakrát skóroval, a tím vlastně duel rozhodl. Jeho produktivita bude i ve finále klíčová.

„Modrá lavina“ však nesmí podlehnout euforii, závěr ligy totiž na Sigmu přichystal nesmírně náročný program.

Dvojzápas se Spartou

Ještě před finálovým utkáním poháru na olomoucké fotbalisty čeká důležitý duel právě se Spartou, který by sice mohl být malou generálkou před soubojem o předkolo Evropské ligy, na druhou stranu Sigma stále nemá v boji o udržení nic jistého a body by se jí hodily.

Za určitých okolností by Hanáky mohla do pohárové Evropy posunout i finálová prohra, přesto tuto variantu klub kategoricky odmítl. „V závěru ligy se soustředíme hlavně sami na sebe, abychom se co nejdřív zachránili. Spartě v boji o titul určitě nijak fandit nebudeme. Navíc jak říká útočník Michal Ordoš - hrát evropský pohár jako poražený finalista, z toho bych ani neměl radost,“ vysvětluje mluvčí Pelíšek.

Se Spartou, které se v poslední době v lize nedaří, hraje Sigma na Letné už tento pátek, pohárové finále je na programu 2. května v plzeňských Štruncových sadech.