Sinéad O'Connor snad zazpívá v Telči

Sedmička přináší přehled nejzajímavějších kulturních akcí roku 2012 na Vysočině. Kromě možného koncertu Sinéad lidé uvidí Lucii Bílou, Cimrmany nebo Alexandrovce.

Irská zpěvačka Sinéad O'Connor by se mohla stát hlavní hvězdou letošního ročníku folkového festivalu Prázdniny v Telči, který začne 27. července. „Je to rozjednáno, je to nadějné,“ řekl hlavní pořadatel Prázdnin v Telči Milan Kolář. Podle něj zpěvačka má zájem v Telči vystoupit, nyní pořadatelé s její agenturou vyjednávají o finanční stránce. „Chce se jí sem, ale je to o penězích,“ řekl Kolář.

Interpretka, která proslula vyjma svých písní i tím, že si oholila hlavu a roztrhala fotografii papeže Jana Pavla II. (za což se potom veřejně omluvila) se prý chce do Česka vrátit po svém loňském zdejším koncertu, se kterým byla spokojena. „Je to typ umělkyně, ke které jako pořadatelé vzhlížíme, a pokud se jí podaří do Telče dostat, je to proto, že náš festival Prázdniny má dobrý zvuk,“ řekl Kolář. Organizátoři festivalu zvažují i další slavná jména, například Suzanne Vega. Ta sice v příštím roce plánuje cestu do Česka, ale v jiném termínu, než bude telčský festival, na kterém už vystoupila řada světových hudebníků. Kromě několika vystoupení oscarového Glena Hansarda zde byli například newyorští Klezmatics či finský ansámbl Värttinä. O tom, zda O'Connor v Telči vystoupí, by mělo být rozhodnuto do konce května. Lucie Bílá s Arakianem i bez něj Královna tuzemské pop music Lucie Bílá navštíví své posluchače na Vysočině v příštím roce několikrát.
Několik koncertů podnikne například jako host skupiny Arakain, se kterou se zúčastní jejího tour ke 30 letům kapely. Jeden z koncertů této jubilejní šňůry bude 9. března v sále zámku v Polné. Kromě speciálního hosta v podobě Lucie Bílé tam budou také další pozvané hvězdy: Bára Basiková, Petr Kolář, Kamil Střihavka, Láďa Křížek či Vlasta Horváth. „Zájem je veliký, první várka vstupenek byla prodána během čtrnácti dnů od zahájení prodeje,“ řekla Vladimíra Popelářová, manažerka pořádající agentury Parolaart.
Lucie Bílá však vystoupí také v pořadu o poznání komornějším, kterým jsou její recitály s klavíristou Maláskem. Koncert bude 15. února v divadelním sále DKO. „Je to atraktivní, protože s tímto projektem má jen málo koncertů, věnuje se spíše divadlu a muzikálům,“ řekla ředitelka DKO Věra Podhorská.
Neckář, Cimrmani, Müller a Chantal Poullain Dalšími lákadly budou koncerty ke čtyřiceti letům spolupráce Václava Neckáře a skupiny Bacily. Jeden z nich bude 26. ledna taktéž v jihlavském Domě kultury. Neckář s Bacily vystoupí také 13. února v Městském divadle v Pelhřimově. Velkým trhákem je představení divadla Járy Cimrmana Posel z Liptákova, které bude 23. ledna v DKO Jihlava, jenže vstupenky jsou beznadějně vyprodány. „Drtivá většina lístků byla vyprodána hodinu a půl po zahájení prodeje,“ řekla šéfka DKO Podhorská.
Do Jihlavy zřejmě poprvé v novodobé historii přijede coby herec Jan Tříska, a to s kolegy Janem Hrušínským a Janem Kačerem, aby první únorový den v sále DKO zahráli hru Kumšt. „Tříska jinak jezdí jenom v létě na shakespearovské slavnosti, nyní mimořádně přijede i v zimě. To je pro Jihlavu mimořádný úspěch,“ řekla Podhorská.
V sále zámku v Polné vystoupí 23. února v aktuálním složení trio Katapult. Slavný soubor mohutných ruských hlasů Alexandrovci plánuje vystoupení během evropského turné 15. května v jihlavském letním kině.
Jihlavskou premiéru si také odbude Chantal Poullain. Vystoupí 19. dubna v DKO Jihlava s Pavlem Křížem ve hře Šest tanečních hodin v šesti týdnech. Ve Žďáru nad Sázavou chystají koncerty Richarda Müllera, bratří Nedvědů, Tomáše Kluse či Petera Lipy, termíny budou zveřejněny v nejbližších dnech na webu www.dkzdar.cz. „Na konec května chystáme zajímavý koncert české muziky, který bude určitě velice rychle vyprodaný. Ještě však nejsme definitivně dohodnuti, takže zatím neprozradíme, o co půjde,“ řekla Marcela Lorencová, ředitelka pořádající organizace Kultura Žďár.
Folk, rock, underground a opera Milovníci opery si jistě nenechají v kalendáři utéct čtvrtek 16. února, kdy v divadelním sále jihlavského DKO předvede Jihočeské divadlo své nastudování Mozartovy opery Don Giovanni. Robert Křesťan s kapelou Druhá tráva naplánoval vystoupení na 26. ledna do třebíčského Národního domu, kde potom mimo jiné zazpívá 20. února také Spirituál Kvintet.
V třebíčském divadle Pasáž vystoupí 11. dubna Tomáš Klus, 14. května tady bude Petr Janda. Undergroundové legendy The Plastic People of the Universe a Půlnoc zahrají 29. dubna v třebíčském Národním domě.

Sedmička doporučuje

* poprvé snad přijede na Vysočinu Sinéad O'Connor, v jednání je její letní telčský koncert * poprvé v Jihlavě zahraje 1. února Jan Tříska * 19. dubna si jihlavskou premiéru odbude také Chantal Poullain