Škodovka chce založit vysokou právnickou

Největší české strojírny Škoda Holding Plzeň uvažují o založení prestižní vysoké školy pro zvlášť nadané studenty.

Škola by měla sídlit v Praze. Ne v Plzni, jak se původně spekulovalo. Má se orientovat na ekonomii a právo a má mít maximálně pět set studentů, rozdělených do pěti ročníků. Podle mluvčí plzeňského holdingu Jolany Číhové je záměr podniku dlouhodobý. „Šlo by o standardní denní studium. V žádném případě nepůjde o výdělečnou aktivitu. Absolventi by byli perfektně připraveni pro oblast podnikání i pro práci ve veřejné sféře,“ dodala.

Zatím ještě není stanovený žádný časový horizont, kdy by měla škola začít fungovat. Rozhodně by ale neměla být konkurencí pro Západočeskou univerzitu. „Jsme partnerem univerzity, a ne konkurentem. Dlouhodobě spolupracujeme a podporujeme zejména studium technických a přírodovědných oborů,“ uvedla mluvčí. Zástupci firmy chtěli pro svůj projekt získat i současného děkana skandály zmítané právnické fakulty na Západočeské univerzitě Jiřího Pospíšila.

S nabídkou ho oslovili ještě předtím, než byl do funkce zvolen. Pospíšil však odmítl. Předsedkyně ministerské akreditační komise Vladimíra Dvořáková má ale o vzniku školy pochybnosti. „I v případě, že by byla uzavřena škola v Plzni, nedokážu si představit, že by akreditační komise mohla schválit jakoukoli další právnickou školu,“ řekla Dvořáková s tím, že ještě žádná soukromá právnická škola v republice nedostala akreditaci na magisterské studium.