Školky ve centru mají stále větší nával

Která školka je v Opavě nejlepší? Velmi populární je například ta, ve které děti pohlídají až do večera.

Není školka jako školka. O některé je mnohanásobně větší zájem, než je volných míst. Rodiče předškoláků to ví. Přihlášky dávají na více míst. Do školky, která je podle nich ta nejlepší a kterou by si pro dítě přáli, a do druhé, kde je šance potomka umístit. Letošní jarní zápis to potvrdil. Rodiče podali tisíc přihlášek. A ředitelé mateřeských škol zatím přijali šest set dětí. Podle radnice to neznamená, že by pro zbývajících čtyři sta dětí nebylo místo. Nevidí důvod stavět novou školku ani otevírat novou třídu. „Někteří rodiče podávají přihlášky do více školek. Teprve v září se ukáže, kolik dětí nastoupí,“ vysvětlila vedoucí odboru školství Miroslava Konečná. Dodala, že i v minulých letech to tak bylo. „Až čtyřicet procent rodičů podalo přihlášky na více míst,“ uvedla Konečná. Rodiče to potvrzují. „Každý si to sichruje. Rodiče dávají dvě přihlášky, my jsme dali tři,“ říká Marek Vašek, který byl s dítětem u zápisů před rokem.
Největší nával má školka v ulici Mnišská, dále Zborovská, Havlíčková, 17. listopadu, školka v Malých Hošticích. První tři jsou v centru Opavy, čtvrtá je v Kylešovicích. Zájem o ně nesouvisí jen s jejich výhodnou polohou. Roli hraje i jejich dobrá pověst. „Jsou tady učitelky, které mají bezvadný přístup. Navíc školka funguje až do šesti hodin, což sice moc lidí nemusí využívat, ale je to velká výhoda,“ říká Sabina Preisová, která si vybrala školku na Mnišské.
Provoz do šesti hodin využívá Marek Vašek. „Děti tady mají skvělé zázemí, angličtinu a další kroužky, a jsou dobře vedené,“ říká Vašek. Dodává, že učitelky děti vedou, aby si pomáhaly, a to si nosí i domů. O přijetí předškoláků do školek rozhodují ředitelé. Přednost mají děti z Opavy, ty, které v následujícím roce půjdou do školy, děti zaměstnaných matek.