Skončilo čekání. Je tu PJ Harvey

Sen mnoha milovníků hudby se splní. V Praze vystoupí zpěvačka PJ Harvey.

Je jen málo světových hudebních hvězd, které v Praze ještě nekoncertovaly. Na PJ Harvey ale dosud fanoušci čekali marně. Už to neplatí. Zpěvačka, která před pár měsíci získala za své poslední album Let England Shake podruhé prestižní hudební ceny Mercury, v Česku vystoupila ve čtvrtek 27. října.
„Hudební fanoušci si její vystoupení žádali léta. V podstatě už od vydání jejího debutového alba Dry z roku 1992. Bohužel přes všechny snahy řady českých agentur se s ní nepodařilo domluvit na konkrétním termínu. Jsem proto opravdu rád, že nám se to konečně povedlo, a že ve čtvrtek 27. října vystoupila ve Velkém sále Lucerny,“ říká Jiří Sedlák z pořadatelské agentury Charm Music. Kdo si nesehnal včas lístek, měl smůlu. Koncert byl rychle vyprodaný.
Hudba, kterou PJ Harvey hraje, se nedá nijak žánrově ukotvit. Začínala jako punková zpěvačka po vzoru Patti Smith nebo Jimiho Hendrixe. Postupem času se ale začal zvuk nových alb vyvíjet a její poslední deska je označována jako „blues nového milénia“. „PJ Harvey je prostě zvláštní bytost. Vypadá stydlivě, ale ve svých písních otevřeně zpívá o sexu, o svých nejniternějších pocitech a postojích. Je to ten druh umělkyně, která se sice nedokáže vyjadřovat z očí do očí, ale všechno to, co nosí uvnitř, umí zprostředkovat světu skrze svou tvorbu,“ myslí si hudební publicista Zdeněk Svoboda.
Vlastním jménem Polly Jean Harvey se narodila v anglickém městečku Bridport v roce 1969 a společně se svou rodinou vyrůstala na ovčí farmě. Vypadalo to, že jejím údělem bude zdědit farmu a věnovat se jí, ale už v útlém věku ji rodiče seznámili s blues a experimentálním rockem sedmdesátých let. A to jí naprosto změnilo život. Už ve svých sedmnácti si psala písničky. Když se poprvé objevila na velkém koncertě na hudebním megafestivalu v anglickém Readingu, psychicky se zhroutila. Postupně z ní ale nervozita opadla.

Dražší než v Londýně

O první český koncert PJ Harvey byl také obrovský zájem. Dokonce větší, než pořadatelé očekávali. „Během pár měsíců se lístky vyprodaly a museli jsme nabídnout limitovaný počet vstupenek ve speciálním prodeji,“ vysvětluje Jiří Sedlák. V současnosti se lístky prodávají pouze mezi lidmi, a to i přesto, že vstupenka stojí 1200 korun. A to je víc než za vystoupení PJ Harvey v londýnském Royal Albert Hall konaném o víkendu. „Je to obrovská škoda. Pořadatelé se zbytečně báli toho, aby se jim koncert vyplatil. Její fanouškovská základna je obrovská a klidně si myslím, že by naplnila jednou tak velký prostor,“ upozorňuje na zbytečně malou kapacitu Lucerny Zdeněk Svoboda.