Slavné kluby v nouzi. Chybí jim hráči i hřiště

Pozemní hokejisté Bohemians Praha mají osm titulů. Ragbisté Tatry Smíchov pět. Přesto jim hrozí, že zmizí ze sportovní mapy.

Osm. To je počet hráčů, které měl před sezonou na soupisce A tým pozemkářů Bohemians Praha. Špičkové družstvo, které letos na jaře hrálo finále mužské extraligy, v září do nového ročníku soutěže ani nenastoupilo.

Zmizela téměř polovina kádru. Některým hráčům skončilo hostování, další odešli do sportovního důchodu.

„Bylo obtížné rozhodnout, že se do extraligy nepřihlásíme. Ale těžko bychom v ní hráli důstojnou roli,“ vysvětluje předseda klubu Ferdinand Veverka. Zbývající hráče poslal oddíl hrát do Hostivaře. Za dva roky se Bohemians pokusí postavit nový mužský tým.

Vyhnání z Hagiboru

Problémy klubu ale nezačaly kvůli počtu hráčů. Pozemní hokejisté Bohemians přišli v roce 2001 o tradiční hřiště a zázemí na Hagiboru. Měla tam vyrůst hala pro hokejové mistrovství světa 2004.

Aréna se ovšem nakonec stavěla v Libni a pozemky dodnes chátrají. „Zatím to nevypadá, že bychom se na Hagibor vrátili. Provizorně proto využíváme hřiště na Základní škole Hostýnská, muži hráli své zápasy na Slavii,“ vypočítává Veverka.

Hráči podle něj nemají k oddílu bez vlastního hřiště tak silnou vazbu. I to bylo důvodem úbytku hráčů.

Stěhování? Hotová věc

Podobný osud může brzy potkat i nejslavnější pražský ragbyový oddíl. Tatra Smíchov zřejmě za tři roky přijde o hřiště v Košířích, kde hraje už čtyři desítky let.

Pozemky, po nichž se milovníci tvrdého sportu prohánějí, patří jinému sportovnímu oddílu, SK Smíchov. Ragbistům skončí nájemní smlouva v červnu 2013. „Dosavadní jednání ukazují, že SK Smíchov nemá o její prodloužení zájem. Stěhování bereme téměř jako hotovou věc,“ míní členka výkonného výboru Tatry Jana Moravcová.

Podle kuloárních informací by v Košířích mělo vyrůst golfové hřiště. Tatra Smíchov se tak už několik let strachuje o svou budoucnost. Shánění nového areálu je zatím bezvýsledné.

„Hřiště hledáme hlavně v Praze 5. Bojíme se toho, že kdybychom sídlili jinde, některé děti by k nám přestaly dojíždět. A mládež je pro klub nejdůležitější,“ dodává Moravcová.