Slovensko čeká výstavba menších bytů, o které je největší zájem

Slovensko po snížení cen realit na téměř čtyřleté minimum čeká výstavba rozlohou menších bytů, o které je mezi zájemci o vlastní bydlení největší zájem. Uvedl to šéf Národní asociace realitních kanceláří Slovenska (NARKS) Ľubomír Kardoš. "Jdeme k bytům, které se budovaly za socialismu, budou ale v jiné kvalitě," prohlásil Kardoš. Stavět by se měly zejména dvou až třípokojové byty s rozlohou od 50 do 60 metrů čtverečních. Šéf asociace poznamenal, že největší poptávka Slováků na realitním trhu je po bytech s dvěma pokoji.

Developeři na Slovensku v minulosti často nabízeli byty s velkou podlahovou plochou. Po vypuknutí světové hospodářské krize a pádu realitního trhu v roce 2008 se ale prodávaly jen obtížně. V zemi zůstalo v novostavbách neprodaných několik tisíc bytů. Investoři, kteří své projekty financovali prostřednictvím bank, budou muset podle Kardoše byty zlevnit, aby o ně byl zájem. Ceny domů a bytů na Slovensku klesají prakticky nepřetržitě od poloviny roku 2008. Průměrná cena metrů čtverečního v druhém letošním čtvrtletí dosáhla 1256 eur (30.500 Kč), před třemi lety to bylo ještě 1549 eur.

Banky sice v posledním období zaznamenaly oživení zájmu lidí úvěry na koupu bytů nebo domů, podle analytiků to však ceny příliš neovlivní. Důvodem je vysoká nezaměstnanost v zemi a utahovaní měnové politiky Evropskou centrální bankou, což se patrně projeví ve zvýšení úroků na hypotéky.