Smím prosit? Plesová sezona začíná

Městský, hanácký, myslivecký, obecní, primátorův, univerzitní, alei skautský nebo maškarní. Nabídka plesů před sezonou je bohatá.

Je tady nový rok, a to znamená jediné. Začíná plesová sezona. I letos pořadatelé připravili množství plesů a bálů s nejrozmanitějším zaměřením.

Jedním z prvních bude 7. ledna Tříkrálový ples dobré vůle, na který se sjíždějí junáci z celého kraje. Dvacátý ročník bude poprvé v Regionálním centru Olomouc, dříve se konal v Kulturním domě Sidia, který je už ale zbořený. Výhodou nového místa je větší kapacita sálu a lepší možnost občerstvení.

Městský bál

Mezi největší události plesové sezony patří Městský bál v Olomouci. V sobotu 21. ledna se chystá roztančit olomoucký kongresový hotel NH. „Městský bál se stal v posledních letech velmi oblíbeným a věřím, že i letos se vydaří. Zajistili jsme velmi atraktivní kulturní program, a tak jsem tentokrát plný očekávání,“ zve primátor Olomouce Martin Novotný.

Přestože venku bude vládnout zima, bál se rozezní žhavými rytmy. Letošním tématem je totiž Brazílie. A protože brazilský bál nemůže být bez pořádné dávky impulsivního tance, hosté večera uvidí několik ukázek latinskoamerických tanců. Letní náladu pomůže navodit samba brazil, maracas, pachanga, a ti tancechtiví se některé z nich mohou naučit.

Gott i miss World

„Městský bál každý rok nabízí rozmanitou škálu vystupujících a tento ročník nebude výjimkou. Pozvání přijali například Karel Gott, Václav Neckář nebo hvězdy šedesátých a sedmdesátých let Viktor Sodoma a Karel Krhovec,“ vypočítává účinkující Jana Doležalová z olomouckého magistrátu. Kromě sólových zpěváků vystoupí také kapely Eva & Hurricanes a Legendy se vrací. Dobovou atmosféru zařídí revivaly The Beatles, Abba, Bee Gees a Boney M.

Moderátorem bude Petr Šiška, kterého v některých vstupech doprovodí Taťána Kuchařová, zatím jediná Češka, kterou zvolili nejkrásnější ženou světa. Nebude chybět ani kubánský karneval Salza Cachita a doprovod latinskoamerické kapely. Na programu jsou i soutěže, například v pití koktejlů na čas nebo o nejsympatičtějšího tanečníka večera. Největším lákadlem bohaté tomboly je poukázka na zájezd
podle vlastního výběru.

Vstupenky stojí 699 korun a budou v prodeji od 15. ledna. Část výtěžku Městského bálu půjde na charitativní účely, tentokrát Arcidiecézní charitě Olomouc.

Maškarní ples v muzeu

O den dříve se uskuteční ve Vlastivědném muzeu v Olomouci maškarní ples. Po loňském plese, který byl věnovaný barokní tematice a hodnocený jako jeden z nejlepších v sezoně, je letošní ročník inspirovaný výstavou Jiří Suchý. Hostům se meze fantazie nekladou, proto se na plese mohou potkat legendy popu, šansonu, country i slavní hudební skladatelé.

Večer vystoupí členové souboru Moravského divadla, k tanci a poslechu zahraje Formace Milana Ludvíka a zazpívá také Richard Pogoda. Moderovat bude Sandra Pogodová s Janem Kolečkářem. Vstupenky v hodnotě 300 korun zahrnují i vstup na výstavu Jiří Suchý. Zakoupit se dají pouze v muzeu u Kateřiny Vysloužilové po předchozí dohodě.

PLESY V OLOMOUCKÉM KRAJI

• Olomouc

7. ledna Tříkrálový ples dobré vůle
14. ledna Hanácký bál
20. ledna maškarní ples Vlastivědného muzea
21. ledna městský ples
27. ledna Dopravní podnik města Olomouce
28. ledna Fakultní nemocnice Olomouc
28. ledna ples Dobrého místa pro život
11. února Sportovní ples fotbalistek 1. FC Olomouc a fotbalistů regionu
24. února Český červený plesy v olomouckém kraji kříž – reprezentační ples
25. února Univ. Palackého – reprezentační ples
10. března Moravská vysoká škola Olomouc
16. března České dráhy – reprezentační ples
17. března Reprezentační ples Olomouckého kraje
24. března SPOLU Olomouc – společenský ples ve Sportcentru BEST

• Přerov

21. ledna XVII. farní ples
11. února Letecký ples 2012
25. února ples primátora
2. března VI. česko-slovenský ples

• Šumperk

14. ledna ples Pramet Tools
27. ledna ples Gymnázia Šumperk

• Zábřeh

13. ledna Mezinárodní sportovní ples
21. ledna XIX. společenský ples svazu zdravotně postižených