Současný český industriál představí krásné průmyslové objekty

Nevšední pohled na architekturu průmyslových objektů nabídne výstava Současný český industriál. Čtyři desítky staveb zahrnují široký okruh typologie a funkčního využití od výrobních areálů přes vinařství, pivovar, pekařství či tiskárnu po vodní elektrárnu. Pod díly jsou podepsáni přední tuzemští architekti a ateliéry jako D3A, OK Plan, DaM, Kamil Mrva, Jan Jehlík nebo Ivan Kroupa. Některé realizace pocházejí od tvůrců nejmladší generace. Výstava potrvá v pražské Galerii Jaroslava Fragnera od 8. prosince 2011 do 22. ledna 2012.

„Základními stavebními kameny vystaveného industriálního portfolia jsou kvalita a jedinečnost. Dalším momentem je typologická pestrost, která nám umožnila představit rozmanité přístupy v architektonickém řešení současného industriálu,“ přibližuje kurátor výstavy Dan Merta, podle kterého je výstava i příhodným pandánem k letošnímu 6. bienále Industriální stopy, jež se zaměřuje především na výlučnost průmyslové architektury do poloviny 20. století.

Vybrané realizace výstavy Současný český industriál spojuje kromě vysoké architektonické a estetické kvality, navazující na cenné prvorepublikové dědictví, také důraz na ekologickou udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Několik staveb je rekonstrukcí nebo konverzí starších objektů, přičemž investory byly výhradně soukromé subjekty. „Čím známější architekt se zapojí do procesu vzniku nové továrny, tím větší věhlas to pro budoucí stavbu přináší, protože se stává nositelem kvality. Samotná architektura pak ve své podstatě představuje další, a to velmi podstatný marketingový nástroj firmy, která se ji nebála využít,“ soudí spolukurátor Petr Volf a dodává, že mnohým realizacím předcházely architektonické soutěže.

Souběžně budou vystaveny i studentské projekty s tematikou průmyslové architektury. Půjde o semestrální a diplomové práce řešící konverze průmyslových objektů, jež byly vybrány na základě výzvy na architektonických portálech. Výstava poputuje po Praze do Jihlavy a poté do Ostravy. Velký zájem o prezentaci soudobé průmyslové architektury projevily i zahraniční galerie a Česká centra.