Soutěž netradičně

Společnost MS development vyhlásila workshop na urbanisticko-architektonické řešení zástavby někdejšího areálu Fruty v Lysé nad Labem.

Jde o území o rozloze takřka dvou hektarů nedaleko centra Lysé, jehož část developer získal od města formou pronájmu a pozdějšího odkupu, zatímco druhou koupil od soukromého majitele. Na tomto území má vzniknout rezidenční komplex s celkem 270 byty ve středním cenovém segmentu, vedle něj obchodní a společenské centrum, kde bude mimo jiné i sál pro čtyři sta návštěvníků a bazén.

Předpokládané investice jsou tři čtvrtě miliardy korun. Celý projekt s názvem Sluníčková zahrada by měl být hotov v roce 2011.

Workshopu se zúčastní pět vyzvaných ateliérů: Jiran Kohout architekti, Podlipný & Sladký Architekti, Ateliér 38, Projektil a MS architekti. O výsledcích workshopu rozhodnou největší měrou právě architekti, jejichž práce budou soutěžit. Na samotné soutěžící totiž v hlasování připadá polovina hlasů, zatímco developer jich má jen 20 procent.

Zbytek připadá na zástupce města Lysá nad Labem a marketingového poradce z realitní kanceláře Lexxus. Podle architekta Michala Kohouta se tento netradiční způsob soutěže u nás v poslední době objevuje stále častěji: „Architekti jsou sebevědomější a nebojí se spolupracovat i s konkurencí,” říká Kohout.