Španělská ACS již získala přes 50 procent v německém Hochtiefu

Španělská skupina ACS v nepřátelské akvizici již získala přes 50 procent hlasovacích práv v největší německé stavební společnosti Hochtief. Bitva o převzetí Hochtiefu se přitom táhla přes devět měsíců. Hochtief podniká i v České republice.

Podíl ACS na hlasovacích právech Hochtiefu překonal hranici 50 procent tento čtvrtek. K tomu datu držela ACS 50,16 procenta akcií německé firmy. Španělská firma spustila akvizici Hochtiefu v září minulého roku. Hochtief pak nasadil řadu obranných taktik, aby nabídku, z níž se stala nepřátelská, odrazil. Na řádné valné hromadě Hochtiefu již schválila většina akcionářů novou dozorčí radu, v níž má dominantní pozici právě ACS. Předcházela tomu rezignace generálního ředitele německé firmy. Hochtief má silnou bilanční sumu a solidní zakázky a ACS předpokládá, že jí pomůže vyrovnat se s nepříznivou situací na španělském trhu. Akvizice by měla španělské skupině také zmírnit zadlužení, které dosahuje osmi miliard eur (zhruba 193 miliard korun).

Španělsko a Německo představují dva největší trhy s výstavbou v Evropě, ale každý z nich pocítil dopady hospodářské krize jinak. Průzkumová agentura Euroconstruct odhaduje, že produkce španělské výstavby letos klesne o 15 procent, zatímco Německo vykáže nárůst o 1,7 procenta, napsala agentura Reuters. Přes 30 procent akcií Hochtiefu získala ACS v únoru. To jí umožnilo, aby mohla bez dodatečných procedur kupovat další akcie na trhu. Hochtief má zhruba 70 tisíc zaměstnanců a vlastní podíly v několika letištích. V České republice firma působí prostřednictvím divize Hochtief CZ.