Sparta hraje o čelo extraligy

Hokejisté pražské Sparty se pohybují v nejvyšších patrech tabulky. Po letní obměně našel tým svou novou tvář. A daří se mu.

Jako dobře namazaný stroj působí v posledních týdnech hokejisté pražské Sparty. Před úterním derby se Slavií, které se hrálo po uzávěrce, jim v tabulce extraligy patřilo první místo. Z posledních deseti zápasů vydolovali třiadvacet bodů.

Po loňské neúspěšné sezoně prošla Sparta velkou proměnou. Nový trenér Josef Jandač dával v létě dohromady prakticky úplně jiný tým. „Vždycky když se dává za pochodu dohromady mužstvo, člověk má spoustu očekávání. Tady si to sedlo, povedlo se nám výsledkově několik zápasů a pak už fungují hokejové zákonitosti,“ tvrdí Jandač.

Pohoda v kabině

Když se tým pohybuje v tabulce na vyšších příčkách, zpravidla jde všechno snáz. „Když se daří, mužstvo má úplně jiné sebevědomí a taky vztahy v kabině jsou mnohem lepší, než když se nedaří. Tak to v hokeji chodí,“ podotýká sparťanský kouč.

Start do sezony se jeho týmu přitom příliš nepovedl. „V prvních třech zápasech jsme třikrát prohráli, ale jednou to bylo v prodloužení a jednou na nájezdy. Všude už se psalo o tom, že Sparta pokračuje v krizi, ale já jsem měl z mužstva dobrý pocit. Hlavně jsem se snažil, aby nepropadli nějakým chmurám,“ vrací se Jandač na začátek nového extraligového ročníku.

Nyní je všechno jinak. Sparta drtí jednoho soupeře za druhým a velkým dílem k tomu přispívají i tradiční tahouni Petr Ton a Michal Broš. „Bez zkušených hráčů se žádný tým neobejde. Máme i spoustu mladých, to je také potřeba. U mě nerozhoduje to, kolik je hráči let, ale jak hraje. Nemám problém dát někomu méně prostoru na ledě, když nehraje tak, jak by měl, a řešit to s ním. Stejně tak klidně nechám hrát mladé, ale musí na to mít,“ podotýká trenér, který loni přivedl Pardubice k bronzové medaili.

Nedělním vítězstvím na ledě Litvínova dovršili holešovičtí hokejisté úspěšnou sérii. Připsali si už pět venkovních výher v řadě. „Daří se nám a tak se na nás soupeři lépe připravují. Ale když hrajeme venku, domácí tým se snaží i útočit a hrát hokej, a to nám asi vyhovuje. Doma se nám občas stane, že někdo přijede a chce jenom betonovat. Pak je to o tom, jestli proměníme svoje šance, nebo jestli soupeři vyjdou nějaké brejky. Ale my v tom neděláme rozdíl, hrajeme stejně doma i venku,“ říká Jandač.

Slavia posiluje

Konkurenční Slavia může zatím svému městskému rivalovi jen tiše závidět. I když se po reprezentační pauze trochu zvedla, v tabulce jí pořád patří dvanácté místo. A s tím se trenér sešívaných Vladimír Růžička nechce spokojit. „Určitě se chceme dostat výš, alespoň do předkola play-off ,“ říká.

Slavia proto přivedla v minulých týdnech několik posil. Z finského Oulu se vrátil nejproduktivnější slávista minulé sezony Michal Vondrka, na střídavý start z Ústí nad Labem přišel Jan Alinč. Třetím útočníkem, který v listopadu posílil Růžičkův tým, je kanadský hráč Jonathan Sim. Ten přišel na měsíční hostování z Pardubic. Novou tvář získala Slavia i do zadních řad. Z Liberce přišel pětadvacetiletý bek Antonín Dušek.