Spolužáci po půl století: talentovaní a hraví

Byla krutá padesátá léta. Do jedné třídy základní školy v ulici Pionýrů v Plzni chodili čtyři docela obyčejní kluci: Jaroslav Hausner, Vladivoj Kotyza, Pavel Michalec a Jiří Pech.

Jak jim šlo učení a zda zlobili spolužačky, není podstatné. Zajímavější je skutečnost, že se všichni nakonec stali uznávanými výtvarníky: Jaroslav Hausner fotografem, Vladivoj Kotyza malířem, Pavel Michalec malířem a grafikem a Jiří Pech odešel do emigrace, aby se tu prosadil jako filmař a kolážista. Teď se jejich cesty znovu sešly a v galerii Jiřího Trnky prezentují, kudy se od oněch společných školních let ubírali.

Jsou tu zadumané krajiny, jak je vidí absolvent vysoké školy strojní a elektrotechnické Jaroslav Hausner a vedle nich docela jinak pojednané krajiny absolventa akademie výtvarných umění Vladivoje Kotyzy. Michal Pavelec přidal do expozice své hříčky s barvami, tvary i předměty, z nichž nejvíc asi upoutá Americký koutek, obsahující vlaječku McDonaldu, plechovky od coly a další ryze americké artefakty.

Podobně hravý je i Jiří Pech, jenž nabízí divákům pozastavení nad vtipnými, někdy až mrazivě sarkastickými kolážemi. K uměleckému směřování této čtveřice určitě přispěl i jejich výtvarný pedagog Mirko Zdeněk. „S ním se samozřejmě setkali i ostatní studenti, ale tihle čtyři dostali do vínku schopnost vidět jedinečnou hodnotu věcí na světě, která nepochází z funkce a účelu, nýbrž z jejich podstatné přítomnosti,“ poznamenává kurátor výstavy Petr Jindra. Výstava nazvaná prostě Spolužáci potrvá v Galerii Jiřího Trnky do 19. září.