Stará Aréna v nových časech

Tradiční kulturní prostory na Masarykově náměstí se proměnily na Starou Arénu. Slavnostně.

Za komunistů se prostory v domě v centru Ostravy jmenovaly Divadlo hudby, později Komorní scéna Aréna a pak zůstaly několik let prázdné. Nyní získaly název Stará Aréna, staly se informačním centrem projektu Ostrava 2015 a ožily tak, až vyburcovaly i městskou policii.
Stará Aréna se stala místem, kde se promítají filmy, odehrávají divadelní představení a konají vernisáže. Každé pondělí zde lidé z iniciativy Ostrava 2015 odpovídají příchozím na dotazy spojené s kandidaturou Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015. „„Jsem překvapený, jak se lidi ve městě té iniciativy chytli,“ vysekl poklonu spoluobčanům primátor Petr Kajnar v cela zaplněné aréně. „Doufám, že už se tyto věci nezastaví,“dodal Kajnar.
Během kulturního programu exceloval například herec Tomáš Jirman. U baru a vedl velmi dlouhý havířský monolog. Přitom pil rum, plival po lidech tlačenku a rozhazoval sálem nakousnuté tvarůžky. „Dny na šachtě ubíhají mnohem rychleji než na povrchu,“ konstatoval starou známou pravdu Jirman. „Chceme oživit centrum,“ řekl jednoznačně o plánech se Starou Arénou ředitel tohoto zařízení David Mírek. Netradiční oživování se chystá už na neděli, kdy v 15. hodin začíná v aréně akce s názvem Guerilla gardening. Dobrovolníci s motyčkami se pustí do osazovaní zanedbaných ploch v městském centru. Nakoupeny jsou semena nenáročných rostlin jako žluté máky či fazole. V zahajovací večer se po dvaadvacáté hodině s přihnalo do arény hned několik hlídek městské policie s tím, že osazenstvo arény svými uměleckými vystoupeními v oknech i před budovou ruší noční klid. Jinak mrtvé centrum tak skutečně alespoň o zahajovacím večeru nezvykle ožilo.