Statečný hasič: Vyhrát si zasloužili i ostatní

Vítězem prvního ročníku ankety Sedm statečných se stal zachránce lidského života Pavel Šimáček.

Přes čtyři stovky lidí poslaly hlas do ankety o největšího hrdinu Jihlavska. Devětatřicet procent hlasujících zvolilo vítězem šestadvacetiletého hasiče Pavla Šimáčka z Luk nad Jihlavou, který v březnu zachránil život padesátiletému kolegovi při tréninku juda.

Co na vítězství říkáte? Hrozně mě to těší, ale myslím si, že v anketě byli další lidé, kteří si také zaslouží, aby se o nich mluvilo jako o hrdinech. Například ti, kteří zachraňovali řidiče z hořícího auta. Nebo mladík, který se vrhl na auto ujíždějících zlodějů.

Ale lidé dali největší počet hlasů vám. Moc si toho cením. Myslím si, že lidé k sobě lhostejní nejsou, jak se o tom mluví, a tato anketa, která je plná odvážných činů , je toho důkazem. Je důležité, aby se lidé nebáli pomoci druhému v nouzi, i když někdy mají strach, že dotyčnému spíše ublíží, než pomohou. Je lepší alespoň nějaká pomoc, než žádná.

Jak vzpomínáte na den, kdy jste zachránil život? Jsem rád, že jsem kolegu z juda, který shodou okolností pracoval jako řidič sanitky, pomohl zachránit. Asi dvanáct minut jsem se mu snažil masírovat srdce. Před tím se najednou skácel na zem po srdeční příhodě.