Štelner: Reality show všem doporučuju

Martin Štelner vděčí soutěži Hledá se táta za zjištění, že se ještě znovu dokáže zamilovat. Jeho příběh je dalším dílem seriálu Generace 77.

Ve svých třiatřiceti letech má za sebou Martin Štelner práci řidiče kamionu a obchodního zástupce, rozvod, ale i účast v reality show Hledá se táta. Když jako obchodní zástupce skončil, dostal nabídku jezdit kamionem. Zažil hlavně vykládání, nakládání a přespávání na pumpách. Příležitost poznat cizí státy nedostal. Zaujalo ho snad jen blízké Polsko. „To je svérázná země. Kde jinde doteď potkáte na dálnici koňský povoz nebo semafory,“ usmívá se.
V té době se Štelnerovi rozpadlo manželství. Útěchu našel u své věrné lásky - motorky. Prvního pionýra dostal už ve třetí třídě od táty za vysvědčení, typický motorkář ale prý není. Na sraz jede, hromadných vyjížděk se však neúčastní. „Vždy se najde člověk, který si dá o pivo víc. Zbytečnou bouračku riskovat nechci,“ dodává. Už jednu zažil. Srazilo ho auto, které vjelo do protisměru. Pobyl si pár dní v nemocnici, vyvázl dokonce bez zlomenin. „Asi mě tam nahoře má někdo trochu rád, i když v něj nevěřím,“ dodává. Z osobní krize po rozvodu Štelnera nedostala nakonec ani tak motorka, jako účast v reality show televize Prima Hledá se táta. V upoutávce na první řadu ho zaujala černovláska Jana, o kterou se později ucházel s desítkou potenciálních tatínků.
„Přihlášku jsem se ale odhodlal poslat až jednou večer po návštěvě restaurace,“ usmívá se Štelner. Do soutěže ho přijali na poslední chvíli a nestandardně. „Casting byl už uzavřený. Zavolal mi někdo z Primy, že by mě dodatečně přijali. Prý by to se mnou mohlo být zajímavé,“ vypráví. Chtěli ale, aby se druhý den dostavil do Prahy. To odmítl, měl už zjednanou práci. Tvůrci pořadu ustoupili a Martin Štelner tak jako jediný přeskočil i kamerové zkoušky a psychotest a vydal se rovnou na první natáčení. Pomyslné požehnání mu dali i kamarádi a příbuzní. Neodpustili si ale řečnickou otázku. Čeho my se od tebe ještě dočkáme? Dva měsíce žil díky reality show Štelner kočovným způsobem. „Tři dny v týdnu vždy bylo natáčení všude možně po republice, pak jsem se na jeden dva dny vrátil domů udělat práci, vyprat, připravit se na další natáčení a zase jet,“ popisuje. Týdny v reality show považuje za obrovskou zkušenost a jeden velký mejdan. Dodnes z něj má výborné kamarády. Kromě toho, že si užil víkend na Sázavě, vyhlídkový let či prázdniny ve Vídni, musel, jak říká, přežít i návštěvu kartářky. „Tyhle věci mi absolutně nic neříkají, takže jsem je měl tendenci od začátku shazovat,“ říká Štelner a popisuje setkání s vědmou. Když se rozhlížel po místnosti, ptala se ho kartářka, co hledá. Odpověděl, že chýši, kočku, kouli. Po rozložení karet prohlásil: To budem hrát spolu, nebo vy sama? „To už štáb pochopil, že z toho dobré záběry nebudou,“ říká Štelner. Jeho nedůvěřivost se potvrdila, když sejmul kartu. Drze se podíval, aby zjistil, že je stejná na rubu i na líci.
Pořad Hledá se táta by doporučoval každému, kde chce na vlastní kůži zažít, jak mocné médium je televize. „Jednou mi zavolali, že jedou do Tábora udělat rozhovor s mojí ségrou. Potřebují natočit neteře, ať to zařídím. Když to nedomluvím, mám si půjčit nějaké dvě děti,“ vypráví svůj zážitek. Janu, o kterou soutěžící bojovali, podle něj pracovníci pořadu poškodili. „Udělali z ní neschopnou a hysterickou matku,“ myslí si Štelner.
On se ale televizní obětí nestal. Od začátku byl favoritem, jeho osobu producenti měnit nechtěli. Tušili, že půjde do finále. Přímo vítězný pocit ale tehdy už do Jany po uši zamilovaný Martin nezažil. Ta totiž nevybrala ani jednoho ze dvou posledních tatínků. Vyslovila ale přání se s Martinem vídat. Byli spolu na Táborských setkáních i v Praze. V době, kdy pořad teprve začali vysílat. „Lidi nás poznávali. Padaly i věty: Oni jsou spolu, tak to už se dívat nebudeme, když víme, jak to dopadne,“ vzpomíná.
U Jany cit ani po natáčení nevznikl, zkušenosti Štelner přesto nelituje. „Po rozvodu jsem si myslel, že už se nedokážu zamilovat, na někoho se upnout. Díky pořadu jsem si uvědomil, že to není pravda,“ říká muž, který nyní pracuje jako prodejce autodílů. A jestli tu pravou už našel? Když odjížděl na rozhovor, ptal se přítelkyně, o čem má vůbec mluvit. „Řekni, že už sis šťastně vybral,“ poradila mu se smíchem.