Střecha jeho domu se otáčí za sluncem

Využít alternativní zdroje energie? Proč ne, pomyslel si Milan Rychtařík a postavil si dům, ve kterém nemusí nikdy topit.

Střecha domu pokrytá černými panely, ve strojovně spousta trubek a displejů s barevnými ručičkami. Skoro jako ze sci-fi vypadá dům osmapadesátiletého Milana Rychtaříka. Vystavěl ho tak, aby už nikdy nemusel platit za uhlí a k vytápění mu stačily jen sluneční paprsky. Vytipoval si k tomu pozemek na louce nedaleko Jindřichova Hradce.

První nápad na postavení netradičního domu dostal poradce v oboru využívání alternativních zdrojů energie na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Viděl tam skříňku, která sledovala pohyb slunce a z jednoho jejího konce vytékala vařicí voda.

„Všichni z okolních stánků si tam chodili vařit kafe. Ten nápad se mi hodně zalíbil,“ vzpomíná Rychtařík. Vynález si pro své potřeby pouze trochu upravil.

„Mám obyčejný dům, jen natočený na jihojihozápad a na střeše má otočné kolektory,“ popisuje stavitel. To vše mu ale umožní pochytat a využít co nejvíc slunečního svitu. Uvnitř je přitom stejné teplo, jako kdyby rodina topila uhlím a dřevem. „Když byly děti malé, seděly jsem na teplé podlaze a četly si pohádky,“ říká stavitelova manželka Ludmila.

Ekodům pro několikačlennou rodinu lze podle Rychtaříka vybavit v průměru za tři až čtyři sta tisíc korun. Uvnitř se ukrývá velká akumulační nádrž na dva a půl tisíce litrů vody. Z té si stavba bere teplo od začátku září. Další energie pak proudí do bojleru pro potřeby rodiny a v létě také do venkovního bazénu s průměrem osm metrů.

„V zimě stačí, aby slunce vykouklo na tři nebo čtyři hodiny denně. Panely na střeše se probudí a nastřádané teplo vydrží až na jeden a půl dne vytápění,“ uvádí Rychtařík. V záloze má sice i obyčejný kotel, ale využít ho ještě nemusel.

Se zahájením stavby měl prý zpočátku trochu problémy. „Když jsme ale upřesnili, že chceme vybudovat solární laboratoř, tak nám to úřady povolily,“ dodává.

Přesné místo svého solárního domu Milan Rychtařík tají. „Se zájemci o tohle téma si ale rád popovídám,“ uzavírá.