Svatba v pekle? Zařídí ji v divadle

Tábor má nové svatební místo. Oddávat budou od září i v malém sále Divadla Oskara Nedbala.

Na pódium přichází nevěsta v bohatě zdobených šatech. Mezi nábytkem, který se leskne zlatavou barvou a sněhobílým tylem už ji čeká ženich. Hlediště je plné lidí. Představení, na které se přišli podívat, bude mít tentokrát dohru. Ideálně na celý život.

Malý sál táborského divadla poslouží od září opravdovým svatebním obřadům. Jestli budou pohádkové, civilní nebo třeba v kulisách zámecké místnosti, záleží na snoubencích.

„Jenom pozor na rýži, tu ne! Tři týdny jsme ji pak nemohli dostat z hlediště!“ zaznívají jedny z prvních slov ředitele divadla Karla Daňhela při dotazu na svatbu na jevišti. Zkušenosti už má, býval zastupitel. Přímo v divadle oddával asi před deseti lety.

Zahraje si hlavní roli

Právě divadelní obřad, na kterém se kdysi byla podívat, inspiroval i Vendulu Novákovou. „Zdálo se mi to hned jako dobrý nápad. Na radnici bývá hrozný kolotoč svateb, to jsme nechtěli. Divadlo má atmosféru, přišli jsme s nápadem udělat tam svatbu znovu a oni souhlasili,“ popisuje zatím ještě slečna Nováková.

Sama je léta v ochotnickém souboru, vztah k divadlu nezapře. Na prknech táborského jeviště si zahrála třeba v Babičce, ve Strakonickém dudákovi nebo v pohádkách. V sobotu 18. září ji čeká nová role, jejíž repríza rozhodně není žádoucí. Po jedenácté hodině odejde ze sálu jako paní Vendula Švarcová.

„Nejdřív jsem přemýšlela o historických kostýmech, ale asi by to bylo moc. Budeme mít civilní, klasickou svatbu, jen na jevišti,“ popisuje.
I když první svatebčané rekvizity nevyužijí, v divadle mají pro budoucí zájemce pestrou nabídku. Kromě rokokového nábytku, který je zatím k vidění v galerii Evárium a jenž se na přání ocitne na jevišti, mohou poskytnout i kulisy.

Na zámku i v pohádce

„Máme pohádkové, vesnickou chaloupku, zámeckou komnatu, ale třeba i peklo s ohništěm, krbem a řetězy,“ směje se Jindra Nezvedová z táborského divadla. Rádi by svatebčanům v příštích měsících nabídli také vhodné kostýmy. Šaty rokokového stylu, pro ženicha a nevěstu. „To znamená hodně zdobené, bohaté, nabírané béžové nebo zlaté barvy,“ popisuje Vojtěch Morava, ochotník a student keramické střední školy v Bechyni, který o prázdninách brigádničí v divadelním infocentru.

Obřady je nutné objednat nejméně dva měsíce dopředu. V divadle dokáží na přání některé kulisy  přizpůsobit. Stejně jako kostýmy nebo rokokový nábytek ale nejsou podmínkou. Svatebčané si mohou zajistit květinovou výzdobu i vlastní muziku na CD. Do hlediště malého sálu se vejde až tři sta padesát hostů.

Oddávat budou v divadle vždy v sobotu a zájemci mohou čekat příplatek tisíc korun. Obřadu vždy předchází zkouška. „Kdyby se někdo bál, že zapomene říct ano, můžeme zařídit i nápovědu,“ uzavírá s nadsázkou Jindra Nezvedová.