Svaz:Objem stavebních veřejných zakázek letos klesne o 40 procent

Objem veřejných zakázek ve stavebnictví proti loňsku podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví letos klesne o téměř 40 procent. Loni byly vypsány veřejné tendry za 122 miliard korun. Sníží se i rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle prezidenta svazu Václava Matyáše proto krize ve stavebnictví neskončí. Až do roku 2013 nejsme velkými optimisty, řekl Matyáš novinářům na stavebních veletrhu v Brně.

Podle něj například objem vypsaných veřejných zakázek v pozemním stavitelství letos činí 83,1 procenta loňského roku, kdy byly vypsány tendry za 46,5 miliardy korun, v inženýrském stavitelství klesly tendry na 46,2 procenta roku 2010, kdy byly vypsány tendry za 75,6 miliardy korun. Matyáš situaci v této oblasti označil za tristní. Výrazně nižší jsou zakázky vládního sektoru, které tvoří 38,4 procenta, municipální sektor poklesl meziročně na 70,1 procenta. Státní fond dopravní infrastruktury snížil svůj rozpočet o čtvrtinu, uvedl Matyáš.

Nedostatečná je podle něj podpora bytové výstavby. Například program Panel je letos dotován pouze jednou miliardou korun, ale potřebuje trojnásobek nebo čtyřnásobek, uvedl Matyáš. Podle něj je nepřehledná situace u programu Zelená úsporám ministerstva životního prostředí, který byl zastaven. Převis zájmu podle Matyáše činí asi čtyři miliardy korun. Svaz opakovaně kritizuje superstrategii ministerstva dopravy. Podle něj vybudování 480 kilometrů dálnic a rychlostních komunikací do roku 2025 není ani polovina rozsahu potřebného k dobudování páteřní sítě komunikací. Zopakoval, že stát zastavil přípravu nových dopravních staveb. „Příprava liniových staveb trvá 7,5 až 13 roků, a tak je jisté, že až se ekonomika zvedne, zjistíme s hrůzou, že nemáme kde stavět,“ uvedl Matyáš. Ve stavebnictví loni přišlo o práci přes 30 tisíc zaměstnanců. Podle svazu bylo dokončeno o 5,5 procenta méně bytů, meziročně bylo zahájeno o čtvrtinu méně bytů. Nebyla zahájena ani jedna dopravní stavba. Stavební výroba v Česku se v roce 2010 podle Českého statistického úřadu snížila meziročně o 7,8 procenta. Předloni klesla přibližně o procento. Velký podíl ve výkonech stavební produkce podle svazu tvořily stavební práce na fotovoltaických elektrárnách, které činily přes 50 miliard korun a jsou do budoucna neopakovatelné.