Světlá nad Sázavou bude investovat do zón pro podnikání a bydlení

Radnice ve Světlé nad Sázavou chystá příští rok investice hlavně do nových lokalit pro podnikání a pro bydlení. V městě, kde před třemi lety skončily velké sklárny s 1200 pracovníky, je vytváření nových pracovních míst prioritou. Když lidi budou mít práci, začnou kupovat parcely na bydlení, řekl starosta Jan Tourek. Technické sítě pro 27 parcel v nové lokalitě Pod Vodárnou budou stát kolem 14 milionů korun; příští rok město dokončí první etapu jejich výstavby. O parcely se zatím přihlásili dva zájemci, za čtvereční metr zaplatí 650 korun.

Pro nově vznikající průmyslovou zónu za sklárnami už město s podporou státní dotace loni vykoupilo deset hektarů pozemků. Teď v zóně chystá stavbu páteřní komunikace a přivedení technických sítí. Náklady se zatím odhadují kolem 30 milionů korun. Tourek ale věří, že se ve výběrovém řízení podaří cenu podstatně snížit. I na tuto akci se město uchází o dotaci. Místa pro nové závody se ale budou připravovat, až město sežene investory.
O vstup do této zóny se zatím ucházeli tři zájemci. Výrobce nábytkových dílů, který by mohl ve Světlé zaměstnat 80 lidí, odložil konečné rozhodnutí na jaro. Další firma odešla s tím, že se kvůli novému zákazníkovi potřebuje dostat blíž ke slovenským hranicím. „Teď se nám ozvala australská firma. Je to ve fázi, kdy po nás chtěli informace,“ doplnil starosta. Tento zájemce vyrábí těžké stroje.
Po krachu skláren Sklo Bohemia stoupla nezaměstnanost ve Světlé až k 20 procentům, nyní se pohybuje nad deseti procenty. V závodě už dva roky funguje sklářská výroba pod novým majitelem. Sklárny, které se teď jmenují Crystalite Bohemia, se už opět staly největším zaměstnavatelem ve městě. Podle Tourka v nich pracuje 560 lidí.