Světovému fotbalu teď vládnou ruce

Nejlepší současní hráči ukážou svoje umění na turnaji světové série ve stolním fotbalu v Průhonicích.

I fotbaloví mistři světa ze Španělska jsou pomalí oproti tomu, co dokážou ruce hráčů stolního fotbalu. Kouzla světové špičky jsou k vidění od čtvrtka 14. do neděle 17. října v Club Hotelu Praha.

„Očekáváme účast přibližně čtyř set hráčů z dvaceti zemí,“ říká před posledním turnajem světové série jeho ředitel Jan Mareš.

Nejlepší hráč světa

Soutěžit by měla i největší fotbálková hvězda – Belgičan Frédéric Collignon. „Ten člověk je světový unikát. I když proti němu podáte nadlidský výkon, máte mizivou šanci ho porazit,“ popisuje ho česká jednička Ladislav Křepela.

Collignon v posledních šesti letech kraluje světovému žebříčku, jako jediný Evropan pravidelně vítězí na turnajích v USA a podle mnohých odborníků je nejlepším hráčem stolního fotbalu všech dob.

„Na každém zahraničním podniku je stůl při jeho zápasech doslova obsypaný lidmi, kteří nevěřícně sledují jeho extrémně rychlou, ohromně technickou a nápaditou hru,“ podotýká Křepela.

Trénink? Každý den

Collignon se v Česku představil zatím jenom jednou – stejně jako celá světová série. V tomhle ohledu ho jasně poráží Švýcarka Samantha Di Paolo. „V Česku hrávám velmi ráda, jsou tam uznalí a velice přátelští lidé,“ vzkazuje Di Paolo, která by měla patřit k hlavním atrakcím. Diváky vždycky přiláká svojí kreativitou sladěnou s agresivitou.

„Hraju už déle než patnáct let, ale stejně trénuju každý den. Pokud se chce člověk udržet ve světové špičce, nemůže si jenom občas pinkat. Musí se tomu věnovat naplno jako v každém jiném sportu,“ vysvětluje Di Paolo, jak je fotbálek náročný.

V Průhonicích se na sedmdesáti stolech uskuteční celkem čtrnáct soutěží dvojic i jednotlivců. Divácky nejatraktivnější budou čtvrteční souboje národních družstev.