Tahanice o pozemek zdržuje obchvat Kolína

Dokončení obchvatu Nymburka se oproti plánu zpozdí o měsíc. V Kolíně téměř o rok.

Doslova sloní trpělivostí se musejí obrnit lidé v Nymburce a Kolíně. A také řidiči projíždějící oběma městy. Obchvaty kolem obou sídel se sice už staví, ale plánované termíny jejich dokončení se dodržet nepodaří. U Nymburka o měsíc, u Kolína minimálně o půl roku.

Stavby zdržela tuhá zima, tedy hlavně v případě Nymburka. „Plán nejspíš nestihneme, obchvat by měl být hotový na konci listopadu,“ řekla týdeníku Sedmička mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

U Kolína se k zimě znemožňující stavební práce přidal spor silničářů s majitelem pozemku, přes který má trasa obchvatu vést. Bohuslav Liska ze Štítar se odmítá vystěhovat z domu, na jehož místě bude vztyčen jeden z pilířů plánovaného mostu.

Liska o situaci nyní odmítá mluvit, v říjnu však pro Českou televizi řekl, že náhradní dům, který mu silničáři nabízeli, pro něj byl nepřijatelný. „Šlo o baráček v Dolní ulici, byl hnusný a vlhký,“ řekl tehdy Liska. Do bytu na sídlišti nechce, musel by se totiž vzdát chovu slepic a ovcí.

Rozhodnutí, jak město problém s Liskovým pozemkem vyřeší, by mělo zaznít do zasedání zastupitelstva 22. března. Teprve po vyřešení přetahované o pozemek může být vydáno povolení na stavbu mostu přes Štítarské údolí. „Jeho vybudování zabere osmnáct měsíců,“ řekla Ledvinová.

KOLÍN: plánované otevření: prosinec 2010 nový termín: nejdříve září 2011

NYMBURK: plánované otevření: říjen 2010 nový termín: 30. listopad 2010