Tajemný poutní kostel oslaví tři sta let

Cesta ke kostelu Nejsvětější trojice má smysl, i když je chrám zavřený. Vede krásnou krajinou a směřuje ke studánce.

Dva kilometry na jih od Trhových Svinů stojí poutní kostel Nejsvětější trojice, jehož poloha zřejmě není náhodná. Spolu s Dobrou Vodou u Horní Stropnice a Lomcem u Vodňan leží zhruba na přímce, která pomyslně míří do Belgie.
Z této země totiž pocházel rod Buquoyů, z jehož popudu tyto tři nejmonumentálnější barokní kostely v kraji vznikly, všechny v rozmezí let 1702 až 1708. Jejich architektura i atmosféra je mimořádná, Trojice je nejtajemnější.
Unikátní stavba má tři oltáře, trojici štítů a věžiček, trojúhelníková okna a šestiboký ambit se třemi věžicemi. S výjimkou letní pouti je zavřená. Kdo se ale předem objedná na faře, může se dovnitř podívat.
Uvidí výsledky postupné opravy, na niž ale není dost peněz, přitom práce je tam vskutku „jako na kostele“. Za posledních deset let spolkl areál více než šest milionů korun, letos firma například za téměř čtyři sta tisíc zpevnila vnější zdi ambitů. Uvnitř jsou některá místa v žalostném stavu.
„Příští rok uplyne tři sta let od dokončení a vysvěcení kostela. Farnost ho chce ukázat v co nejlepším stavu, proto na opravu vyhlásila sbírku,“ řekla Zuzana Kuřátková z biskupství. Přitom plán oprav z roku 1995 počítal s tím, že v jubilejním roce už bude Trojice hotová.
Pro Trhové Sviny je kostel atraktivním výletním cílem, takže město zajišťuje sečení trávy a pečuje o okolí. „Vede sem i naučná stezka, která dál pokračuje k Buškovu hamru,“ upřesnil místostarosta Jan Steinbauer. Cestu z města lemovanou stromy dokonce amatérští filmaři ukazují na YouTube. Radnice má v plánu ji vyspravit a příští rok se snad chrám dočká venkovního nasvícení.