Tajné komnaty Karlštejna: prádelna, sklep, půda i V.I.P pokoj

Začíná sezona na Karlštejně. Týdeník Sedmička pronikl do míst, kam je vstup zakázán.

„Komnaty Karlštejna, kam se turisté nedostanou, tvoří tak dvacet procent z celkového počtu místností,“ říká karlštejnský kastelán Jaromír Kubů. Jednou z nich je i jeho kancelář v přízemí purkrabství.
Další „tajné“ komnaty jsou o patro níže. Tam mají své zázemí průvodci, hned vedle je V.I.P. pokoj. Nečekejte ale postel s nebesy. Ovšem výhled do podhradí je k nezaplacení. „Zkratka znamená velký inspekční pokoj. Tady přespávají třeba řemeslníci,“ vysvětlil Kubů. Momentálně slouží místnost jako „garáž“ pro novou sekačku.
V purkrabství klesáme níže. Směrem k nádvoří jsme pod úrovní země, na opačné straně je z okének vidět do obce.
V malé komoře zřídila správa prádelnu. Úzkou chodbou přecházíme do sklepa, odkud vedou dvířka na parkán. „Tady roku 1535 Kateřina Lažanská zavraždila dvanáct služebných. Jinak tu nic zajímavého není. Skladuji tu brambory,“ říká kastelán.

Ze sklepa na půdu

Ze sklepa se přemísťujeme o několik pater výše na půdu paláce. Nezapomenutelný je výstup na Velkou věž. Ve třetím podlaží míjíme česky a anglicky psanou cedulku nevstupovat. Ve čtvrtém patře jsou vyskládány kopie bust z chrámu svatého Víta. Stále ještě nejsme na vrcholu. Kastelán otáčí dřevěným kormidlem, nad námi se otevírá poklop. „Je to naše nové protipožární opatření,“ vysvětluje. Jsme v nejvýše položené místnosti hradu s ohromnými krovy. Stojíme na dřevěném podbití šedesát metrů nad zemí. Škvírami je vidět dolů. Na závěr si prohlížíme veledůležitou komnatu schovanou za světoznámou kaplí svatého Kříže. Celou ji zaplňuje plechová bedna za tři čtvrtě milionu korun: klimatická jednotka.