Tatrovka pomáhala Malyszovi v Peru

Severomoravské automobilové závodníky v Peru prekvapila vstřícnost místních obyvatel.

Tým Bonver se minulý týden vrátil z Jižní Ameriky, kde si vynikajícím výkonem Rallye Dakar z Argentiny do Peru zajistil na své Tatře 815 celkové osmnácté místo. Bonverka zároveň získala druhé místo v soutěži o nejhezčí dakarský kamión a titul První Vice Miss Marathon 2012 pořádanou webem Truck-Forum.cz.

Nejnáročnější automobilová soutěž na planete ovšem neměla s týmem žádné slitování. Nejkrušnější chvilky posádka vozu ve složení Tomáš Vrátný, Ota Merínský a Radim Pustějovský zažívala v jedenácté etapě. Během ní konvoj odvážných soutěžáku přivedla z Chile do Peru.

Skokan na lyžích v rallye

„Nejvíc asi ve chvíli, kdy jsme chytili defekt,“ vypráví šestatřicetiletý nováček Dakaru Tomáš Vrátný. „Guma odešla mezi skalami, všude neuvěřitelné množství prachu, toho nejjemnější písku, kterému se ríká fesh-fesh. Bylo ho po kolena! Nedalo se tam hnout, takže jsme Bonverku málem neměli kde odstavit.“

Jen co se tatrovka rozjela, narazila na další auto. Podobne uvízlé v prachu. „Nebyl to nikdo jiný než náš polský kamarád Adam Malysz,“ popisuje nečekané setkání Vrátný. Svetová legenda skoku na lyžích mela problémy s řazením.

„Zastavili jsme, zapřáhli Adama a dotáhli jej až na pevnou cestu. Tam už si počkal na svou asistenci. Byli jsme rádi, že v soutěži pokračuje. A my taky!“ dodává Vrátný.

Všechny etapy nebyly tak náročné. Dvanáctá byla první, během které posádka nemusela ani jednou z auta. „To bylo skvelé! Začali jsme hodne opatrně. Takových dvacet kilásků jsme jeli po pláži. Hmmm, i romantika k Dakaru patří,“ vyznává se Vrátný.

Zasněný pohled brzy vystřídá napětí pri pomyšlení na předposlední etapu. Ta jezdcům připomínala ruletu v kasinu. Ze začátku vyhrávali. „Duny byly obrovské, bylo to vážně šílené. Minuli jsme asi osm uvíznutých kamionu, jeden se tam válel převrácený,“ popisuje Vrátný jízdu štěstí.

Pomohli jim za focení

„Už jsem si říkal, že jsem opravdický hráč. A samozrejmě, brzy to přišlo. Na poslední velké duně bum a viseli jsme na rouře. Hodinu a půl jsme tu naši krásku dostávali na kola. Ve čtyřiceti stupních. A jednou zase pocítili onu pokoru,“ vypráví jezdec.

Severomoravské posádce pomohli i místní. Tatrovku zapřáhly dvě buginy peruánských fanoušků. „Stálo nás to asi padesát fotek s těmi našimi spasiteli. Dobrá cena. Po pár kilometrech jsme potkali další Peruánce. Pro změnu potřebovali pomoct oni. Tak jsme je samozřejmě cukli. No to vám bylo vděčnosti,“ poznamenává Vrátný. „Zbytek jsme už nějak doskákali. Už nám chyběl jen kousek, tak jsme si řekli, že musíme vydržet! A vydrželi jsme,“ uzavírá.