Telč se chystá na zahraniční seriál z období renesance. „Jen to nezakřiknout!“

Bohumil Norek je na zámku v Telči kastelánem už sedmnáct let, ale pohybuje se kolem něj od svých osmi let. Jeho otec byl totiž kastelánem od roku 1960. Rodinný klan měl nucenou přestávku mezi roky 1985 a 1993.

„Komunisté mě na zámek nepustili, ale zůstala tam žena, takže jsme ten náš rodinný klan udržovali a byli se zámkem stejně spojeni,“ vysvětluje Bohumil Norek, který se může právem považovat také za filmového pamětníka.

V Telči se totiž natáčely desítky filmů a pohádek. Například Z pekla štěstí, Pyšná princezna, Jak se budí princezny, Hudba z Marsu, Až přijde kocour nebo Helimadoe. „Je pravda, že jsem toho tady ohledně filmařů zažil hodně,“ potvrzuje kastelán.

Rád vzpomíná na doby, kdy byl ještě malý kluk, protože přítomnost filmařů pro něj byl vždycky velkým zážitkem. V hlavě mu utkvělo natáčení s hercem Kinským, který hrál upíra. „Natáčelo se ve sklepě, kde na něj byl záběr a vypadal hrozně strašidelně. Líčila ho Japonka tři a půl hodiny,“ vybavuje si z mládí děsivý zážitek Bohumil Norek.

Sám si dokonce v několika filmech zahrál v komparsu. „Pamatuji si, že jako dítě jsem s dalšími visel na plotě a při setnutí čarodějnice jsme řvali sláva,“ směje se kastelán. Ve filmu Alice Nellis Výlet hrál zlobivého kastelána, který vyhazoval Ivu Janžurovou z objektu zámku. Bohumil Norek se setkal s řadou známých filmových osobností.

„Něco jiného je, když je vidíte v televizi, a něco jiného, když se s nimi setkáte naživo. Rád vzpomínám na režiséry, ať to byl Vorlíček, Krejčík a v poslední době Zdeněk Troška,“ podotkl Norek. Ale i filmaře je podle něj občas nutné zkrotit, protože něco jiného je natáčení v ateliéru a něco jiného v historickém objektu.

„Sranda byla s Vladimírem Menšíkem, který u nás natáčel film Jak se budí princezny. Byl takový věčně nenajedený a pořád se nemohl dostat k jídlu, které jsem mu nosil. Už sahal po pečeni, když zase někam musel. Cvakla klapka a Menšík prohlásil, že jestli mu to někdo sežere, tak se z toho po… Ještě k tomu stačil říct pár vtipů,“ směje se Norek.

Posledním filmem, který se na zámku v Telči natáčel, byl snímek Bathory od Juraje Jakubiska. Kulisy města a zámku rády navštěvovaly i zahraniční štáby. Po nějaké době půstu se zdá, že by mohlo svítat na lepší časy. „Je to na spadnutí, ale nechci to zakřiknout. Zatím u nás byli na obhlídkách Francouzi a Němci. Mohlo by to být v říjnu. Půjde zřejmě o nějaký televizní seriál z období renesance,“ naznačil kastelán, který se netají tím, že peníze od filmových společností jsou vítaným zdrojem příjmů do rozpočtu a na provoz zámku.

„Nejlukrativnější jsou reklamy, ale je to také skvělé zpestření pro nás i návštěvníky, kteří mají možnost vidět i zahraniční herce. Byl tady například i Franco Nero,“ podotýká Norek.
Při filmování dochází občas i k nebezpečným situacím. Při natáčení Z pekla štěstí chytl oděv na kaskadérovi.

„Vypadalo to hrůzostrašně, protože kolem něj lítali hasiči, ale kaskadéři jsou otrlí lidé, kteří se nezastaví snad před ničím. Klobouk dolů před nimi, a zvlášť před těmi českými,“ říká uznale kastelán Bohumil Norek.