Test kaváren: Cup Up, to je chuť a vůně skvělé kavárny
Nenápadný vývěsní štít a nápadné žluté křeslo upozorňují kolemjdoucí v Sázavské ulici na Vinohradech na kavárnu Cup Up.
V malém podniku je jen pět stolků. Majitelé přiznávají, že se zaměřují na zákazníky z okolí, kteří si svou kávu nebo něco malého k jídlu odnesou s sebou.
V kavárně nemají klasické papírové menu nebo nápojový lístek. Jeho funkci plní tabule nad barem. Na ní mají zákazníci vše doslova černé na bílém.
Kromě koláčů, domácích baget, francouzské speciality quiche a dezertů mají v kavárně i sezonní speciality. Ty hosté na tabuli nenajdou, nabízí jim je přímo obsluha.
Paráda, chválí barista
Třeba v době naší návštěvy to byla vynikající ředkvičková pomazánka a velikonoční nádivka. Podobně se mění i nabídka kávy, kterou ohlašuje malá cedule přímo na baru: dnes se vaří ze 60 % Etiopie a 40 % Bolívie.
Pro začátek z nabídky vybíráme espreso a cappuccino. Z obou dvou je barista Zdeněk Smrčka nadšený.
„Na to, že tu je otevřeno týden, je to úplná paráda,“ chválí připravené nápoje. Oba mají správný objem i přípravu, zbývá už doladit jen některé detaily.
K naší druhé objednávce, frappé, nás inspirovalo skoro letní počastí. Ledové kávy se podle Smrčky dají připravit na spoustu způsobů. Zdejší frappé nevzniklo tradičním postupem z instantní kávy, ale z espresa. „Díky tomu je chuťově lepší, ale na můj vkus není dost sladké,“ hodnotí Smrčka.
Vždycky se ale podle něj dá domluvit s kavárníkem, jak moc do frappé přidat mléka nebo kolik ho osladit. Spokojený byl barista i se způsobem podávání.
Překvapení na baru
Poslední naší objednávkou je mocha. Neobvyklý nápoj je kombinací espresa a čokoládového sirupu nebo kakaového prášku a v nabídce pražských kaváren není častým hostem. Ta v Cup Up Smrčkovi zachutnala.
„Mocha je spíš do čokolády, příjemná teplota, nádech kávy. Je to zajímavý nápad,“ hodnotí barista.
Uvnitř kavárny čeká na hosty řada příjemných překvapení. První je malý dětský koutek s hračkami, kde si mohou návštěvu kavárny s rodiči zpříjemnit i malí návštěvníci.
Další překvapení je na baru. Je to odpověď na věčnou debatu o lahvové a kohoutkové vodě. Přímo na baru je hostům k dispozici malý kohoutek a skleničky, které přímo vybízejí, aby si každý nalil vody, kolik chce. Inspirace podle kavárníka pochází z jedné londýnské kavárny.
Příjemné jsou v nově otevřeném podniku i ceny, které vzhledem k nabídce a kvalitě nápojů nemají v okolí konkurenci.