Test kaváren: Pane trafikante, účet prosím!

Do trafiky míří lidé pro noviny a cigarety. V Dobré trafice na Vinohradech k nim uvaří i kávu.

Do kavárny Dobrá trafika se chodí přes skutečnou prodejnu novin, časopisů a cigaret. U trafikanta se také při odchodu z kavárny platí. Jakou v podniku na Vinohradech vaří kávu, přišli vyzkoušet redaktoři Sedmičky v čele s baristou Zdeňkem Smrčkou.

Interiér podniku trochu připomíná babiččin zašlý obývák, který pamatuje dobu první republiky. Dřevené parkety, židle, křesla a stolky už mají svou historii.

Pomalý rytmus kavárny dotváří hudba z první poloviny minulého století.

Kromě hlavní místnosti se mohou návštěvníci usadit i ve velmi příjemné zimní zahradě ve dvoře. Nekuřáci mají trochu neobvykle vyhrazený prostor v přední části podniku – přímo v trafice.

Nedochucené a trochu hořké

Z lístku vybíráme na začátkek dvě tradiční kávy. „Espresso chutná průměrně, není chuťově nijak výrazné,“ hodnotí barista Zdeněk Smrčka. Podobně mu chutná i cappuccino, kde chuť kávy překryla porce mléka.

Na lístku nás zaujala místní specialita – nápoj z kávy a čokolády. „Je to trochu nedochucené, na nápoj s čokoládou hodně hořké. Asi bych to víc osladil,“ hodnotí nápoj Smrčka.

Čtvrtým testovaným nápojem byla irská káva, na které podle Smrčky barista nejlépe pozná, jestli umí personál kavárny své řemeslo. Káva s whisky v Dobré trafice Smrčku překvapila už na první pohled. „Není ve skle ale v hrnku,“ říká Smrčka.

Kávy jsou servírovány bez vody, kohoutkovou vodu neservírují ani na požádání.

Stejně tak místo smetany, byla v irské kávě obyčejná šlehačka ve spreji. „Nechutná to zle, ale s irskou to nemá nic společného,“ uzavírá hodnocení nápoje Smrčka.

Závádějící informace na webu

Kávu v Dobré trafice připravují z Café Vergnano, vcelku dobré směsi, která ničím neurazí. Zákazníka ale mate lístek a webové stránky, na kterých je uvedeno, že v Dobré trafice připravují nápoje ze směsi společnosti Musetti.

Na internetových stránkách Dobré trafiky lze najít zavádějících informací mnohem víc, web zřejmě marně čeká už delší dobu na aktualizaci. Je to poznat třeba na cenách kávy. Reálně v kavárně stojí espresso 27 a cappuccino 38 korun, stránky ale slibují espresso za 18 a cappuccino za 23 korun.

Na jídelním lístku je bohatá nabídka káv z celého světa, které vám na požádání uvaří buď jako espresso nebo jako turka. Kávu si můžete ve vedlejším obchodě koupit s sebou a uvařit doma.

Trochu okoukaný lístek se v kavárně za poslední léta příliš nezměnil a každý, kdo někdy Trafiku navštívil, si kavárenské kreslené vtipy a poučky o chování a pravidlech slušného chování při jídle z doby 1. republiky určitě pamatuje.