"Tiumen byl letos k poražení"

Sedmiletý ryzák Valldemoso s žokejem Andrésem doběhl ve Velké pardubické na třetím místě. Nyní odpočívá a užívá si výběh u silnice.

Dosud největšího úspěchu v kariéře dosáhl ryzák Valldemoso z ostravské stáje DS Sendy. V nejtěžším českém dostihu na Velké pardubické skončil bronzový. Lepší byla pouze klisna Sixteen a fenomén posledních let kůň Tiumen, který v Pardubicích triumfoval už potřetí v řadě.
„My si považujeme i třetího místa. Je to fantastický úspěch,“ jásá Valldemosův trenér Jiří Uhl. Valdemoso startoval i loni, cíle se však nedočkal. Osudným se mu stal Taxisův příkop.
„Taxisu jsem se bál i letos, ale všichni odborníci mi říkali, že letos to Valldemoso zvládne, protože je to inteligentní kůň, který si z loňského pádu vezme ponaučení,“ vypráví Uhl.

Správná volba pro skok

Valdemoso se s žokejem Dušanem Andrésem přes Taxis přenesl lehce, a mohl tak v závodě bojovat o nejvyšší příčky. „Dušan většinou skáče Taxis zprava. Tentokrát si ale vybral střed překážky a povedlo se. Kdyby skákal tak jako vždycky, spadl by, protože přesně na tom místě v závodě spadl Karlsbad a Valldemoso by upadl přes něj,“ domnívá se Uhl. Před poslední překážkou Velké pardubické bylo pořadí nadějné. První Sixteen, druhý Valldemoso, třetí Tiumen. Jenže v závěru Valldemoso zaostal a doběhl s Andrésem na hřbetu třetí. „Po tom skoku se Dušanovi zdálo, že Valldemoso špatně doskočil a že kulhá, proto s ním už nejel úplně naplno. Myslel hlavně na jeho zdraví, za což mu děkuji. Nakonec se ukázalo, že zřejmě šlápl do nějaké díry. I tak ale prohrál jen o kousek,“ povídá hrdě Uhl.
Po dojezdu většina koní těžce oddychovala. Bylo vidět, že dostih dlouhý necelých sedm kilometrů jim dal opravdu zabrat. „Valldemoso ale vypadal, jako by závod ani nejel. Byla se na něho podívat masérka a tvrdila, že je v naprostém pořádku, že vypadá čile,“ těší trenéra. Nyní Valldemoso odpočívá. Letos už ho nečeká žádný dostih.
„Teď bude mít klid. To on má nejraději. Těsně po závodu o něj byl velký zájem. Přijela televize, novináři. Lidé mu nosili mrkve, jablka, ale on má nejraději svůj klid a svůj výběh u hlavní cesty, kde sviští auto za autem,“ říká s úsměvem Uhl.

Zvítězil díky taktice

Velkou pardubickou vyhrál tak jako v předchozích dvou ročnících Tiumen s legendárním žokejem Josefem Váňou. „Letos ale byl Tiumen k poražení. I když to nikdo nepřizná, myslím, že stáj Sixteen doslova obětovala, aby odtáhla celý závod. Tiumen se vzadu jenom vezl a potom využil toho, že Sixteen docházejí síly. Ale i to je taktika,“ přemítá Uhl.
Kvůli úmrtí majitele stáje se letos Uhl stal spolumajitelem Valldemosa. Přesto je zatím nejasné, jestli bude trenér v ostravské stáji pokračovat.
„Ve stáji máme teď občas nějaké neshody. Určití lidé si myslí, že rozumí všemu. Teď se situace uklidnila a vypadá to, že najdeme se všemi lidmi ze stáje společnou řeč. Z Ostravy by se mi těžce odcházelo, i když mám velice zajímavé nabídky,“ prozrazuje Uhl.