Torpedo si zvyká na první ligu

Havířovští florbalisté bojují v první lize. Musí se vyrovnat s tvrdostí soupeřů a chtějí se dostat do play-off.

Florbalisté Torpeda Havířov, někdejší vicemistři ligy z let 2002 a 2007, poprvé v historii klubu sestoupili z nejvyšší soutěže. Letos tak hrají první ligu, kde jsou po šesti odehraných utkáních zatím na šestém místě.
„Na nějaké prognózy ohledně postupu zpět do extraligy je zatím brzy. Prvotní je uhrát play-off,“ sdělil trenér týmu Ivo Jochman. Havířovský kouč vede Torpedo jako hlavní trenér od srpna, kdy od týmu odešel Jan Gajdoš, společně s Liborem Pacíkem. „Libor v Havířově jako trenér už také působil, ale po loňské sezoně tým kvůli rozporům s Honzou Gajdošem opustil. Já jsem Libora pak znovu oslovil a jsem rád, že kývl,“ uvedl Jochman. Havířov, který vychoval spoustu výborných hráčů, si tak letos musí zvykat na soutěž, ve které je hra někdy přehnaně tvrdá.

Sázka na jednoduchost
a protiútoky

„V první lize se týmy více soustředí na obranu a bojovností nahrazují scházející florbalovost, mnohdy i taktiku. Ten rozdíl vnímám jako propastný. V extralize jsou zápasy mnohem florbalovější, technicky i takticky náročnější,“ všiml si Jochman. Havířovští se vždy snažili o kombinační hru a ani v první lize tomu není jinak. „Nechceme se představit jako dřevorubci. Chceme se prezentovat jednoduchostí a budeme sázet na rychlé protiútoky,“ sdělil Jochman. Havířov před sezonou svůj kádr obměnil a buduje nový tým. „Změn nastalo celkem dost. Odešli samozřejmě hráči, kteří nám chybějí, ale jsou mezi nimi i tací, kteří loni na sobě nemakali a nedávali tomu to, co by měli. Tudíž takové odchody jako ztrátu nevnímáme. Teď mám k dispozici dvacet hráčů, kteří chtějí na sobě pracovat, a to je pro mě nejdůležitější,“ řekl Jochman. Jako posun k lepšímu vidí havířovský kouč to, že tým má v sobě bojovného ducha. Uvedl, že loni, kdy tým hrál extraligu, to neviděl. „Na tom, že tým poprvé sestoupil z extraligy, se podepsalo více důvodů. Nerad bych to rozebíral a vracel se ke starým záležitostem. Co je však oproti loňsku pozitivní a viditelné, je, že uvnitř týmu je letos bojovný duch mezi hráči, který je cítit na každém tréninku. Hráči se tréninků účastní ve větším počtu než loni,“ pravil Jochman.

Po sestupu chodí
méně fanoušků

Havířov zaznamenal po sestupu o patro níže i úbytek fanoušků. „Diváci tady v Havířově byli vždycky hodně přísní, což hráče i samotné trenéry hodně motivuje. Byly sezony, kdy jich chodila plná hala, pak zase méně. Letos po prvních dvou utkáních mám pocit, že je jich sice méně, ale zato jsou to ti, kteří hráčům fandí. Přišli je podpořit, za což jim patří poděkování. Ti, kteří by se přišli podívat na prohru Torpeda a měli z ní škodolibou radost, jak tomu bývalo v minulosti, ať raději zůstanou doma,“ vzkázal Jochman.