Továrničku na léčiva nahradí na Vinohradech byty pro singles

Na místě prvorepublikové továrničky na léčiva v Praze-Vinohradech vznikají luxusní byty pro singles, tedy pro lidi v mladším a středním věku bez partnera a dětí. Výstavba 21 bytů bude stát celkem zhruba 60 milionů korun, řekli zástupci developerské společnosti Rezidence Královské Vinohrady.

Projekt se staví ve vnitrobloku domů mezi Belgickou a Uruguayskou ulicí. Na výstavbě se finančně podílí ČSOB. Nejlevnější byt je možné pořídit bez daně z přidané hodnoty za čtyři miliony korun. Cena metru čtverečního začíná přibližně na 85 tisících korunách. Zacílení na skupinu singles se projevuje například tím, že v bytech jsou menší úložné prostory nebo v nich chybí pokoje pro děti, uvedl architekt projektu Stanislav Krčmárik. Další cílovou skupinou jsou například manažeři z regionů, kteří jezdí pravidelně do Prahy a nechtějí bydlet v hotelu. Podobně zaměřený projekt připravuje v hlavním městě v Soukenické ulici také italský developer Fim Group.

Na bydlení pro singles se zaměřila také nedávná soutěž Fakulty architektury ČVUT v Praze a společnosti Autodesk. Na střeše panelového domu by podle vítězného studentského návrhu vznikla desítka „domků“ ve tvaru barevných krychlí. Singles jsou podle studentů lidé, kteří chtějí být prozatím sami, ale ne osamělí. V sedmi boxech by bydleli, tři by sloužily jako společné prostory - kavárna, kino a prádelna. Nástavba je projektovaná jako nízkoenergetická, z recyklovatelných materiálů. Například izolace jsou z konopí.