Toyota pokročila ve vývoji auta, které nebude potřebovat řidiče

Toyota

Toyota

Toyota zveřejnila video, na kterém jede auto, které umí řídit samo sebe. Podrobnosti se chystá představit příští týden na technologické show v Las Vegas. „Snažíme se vyvinout auto, které by se vyhnulo haváriím. Nulová nehodovost je naším konečným cílem,“ poznamenal k tomu mluvčí Toyoty pro server BBC.

Prototyp vozu Lexus LS umí využívat „autopilota“, není ale vyvíjen s ambicí lidského řidiče úplně odstranit. Zkrátka autopilot uřídí vůz chvíli klidně sám, ale spíš řidičovi pomáhá a kontroluje ho.

Technologie Toyoty umí monitorovat, jestli řidič neusnul, a hlídá, jestli auto nevyjíždí ze silnice nebo jestli třeba nechce proletět křižovatkou na červenou.

Video ukazuje prototyp vozu Lexus LS s technologií „Intelligent Transport Systems“ (ITS):

ITS zahrnuje vnitřní radar, videokamery monitorující silnici, její okolí a také řidiče. Vybavený vůz podle Toyoty umí i komunikovat s dalšími vozidly. „Náš pokročilý výzkum aktivní bezpečnosti posunuje automobilový trh do nové, automatizované éry,“ poznamenal mluvčí firmy.

Toyota taká pracuje na technologii, která propojuje auto se smartphonem řidiče. Telefon by mohl vyhledávat po cestě benzinky nebo třeba restaurace a doporučovat je cestujícím.

Na „autě bez řidiče“ pracuje i Google

Toyota není jediná z automobilek, které na vývoji konceptu „auta bez řidiče“ pracuje. Audi se například v Las Vegas chystá představit auto, které se umí samo zaparkovat.

Vozidly, které nepotřebují řidiče, se zabývá i Google. Spolupracuje mimo jiné právě s Toyotou. Snaží se vytvořit komplexní systém, který využívá kameru, laserové měřiče vzdálenosti, radar a také Google Maps a datová centra.

Na Self-Driving Car Googlu v akci se podívejte: