Trendy Michala Noska: Vlna domácího šití sílí

Češky pomáhají. Nucené volno řada žen využívá k šití roušek pro potřebné, díky tomu roste i zájem o nákup šicích strojů

Češky pomáhají. Nucené volno řada žen využívá k šití roušek pro potřebné, díky tomu roste i zájem o nákup šicích strojů Zdroj: archiv E15

Roušky šije celé Česko
Roušky šije celé Česko
Doma vyrobené roušky
Češky pomáhají. Nucené volno řada žen využívá k šití roušek pro potřebné, díky tomu roste i zájem o nákup šicích strojů
5
Fotogalerie

Pandemie zhatila řadu možností k zábavě, ale zároveň dala vzniknout úplně novému trendu, a to domácímu šití a přešívání. V mnoha domácnostech se z nitra kumbálů a šatníků vynořily šicí stroje, které v činnosti pokračují, i když už jsou roušky vytvořené pro všechny příbuzné, známé a potřebné.

Jaro je v plném proudu, obchody zůstávají zavřené, a tak si ženy a dívky v době pandemického vězení začaly garderobu tvořit ve velké míře vlastnoručně. Přešívají a upravují staré džíny, vrací se móda kalhot do zvonu včetně květinových vzorů. Inspirace uvolněnými sedmdesátými lety je patrná i v katalozích módních domů. „Žijeme v době retronávratů,“ hodnotí Samantha Brownová, stylistka newyorských celebrit.

Návratem do minulosti je bezpochyby i domácí šití, pro které jsou ideální jednoduché střihy. Například dlouhé splývavé šaty s robustními přírodními vzory, volné plátěné kalhoty nebo mikiny s vlastnoručně našitými barevnými aplikacemi. A přesně tenhle typ oblečení je vhodný i pro domácí nošení v době karantény. Má vytáhnout lenochy ze starých flanelových pyžam.

V současné, řadou restrikcí omezené době hraje u oblečení hlavní roli jednoznačně pohodlí. „V době izolace je pohodlí klíčové. Když lidé nemohou ven, tak se snaží uvelebit se doma a netrápit se sešněrovanou módou. Proto to přešívání a zpracovávání každé odložené látky,“ říká ke znovuobjevené zálibě v domácím šití návrhářka Jana Dvořáková. Řada dívek se podle ní v nuceném volnu vrhla i na přešívání starých bund a mikin na tašky a kabelky a na další kreativní textilní tvorbu.