„Trénink s klukama mi hodně dává“

Dvaatřicetiletá Hana Doležalová si loni pořídila závodní kolo. Dnes už patří k absolutní špičce ženské amatérské cyklistiky a míří do profi pelotonu.

Závodnice cyklistického oddílu Sokol Varta Králův Dvůr stála letos „na bedně“ téměř při všech závodech Unie amatérských cyklistů, na kterých odstartovala. Svobodná matka dvou dětí pracuje jako poštmistrová a tréninkové dávky hltá, až když zavře přepážku. „Snažím se jezdit denně. Jsem s dětmi zatím sama, takže babička musí hlídat,“ říká cyklistka, která od začátku sezony stihla spolykat okolo sedmi tisíc tréninkových kilometrů a dalších více než tisíc závodních. Se sedmačtyřiceti kilogramy patří do skupiny závodnic, kterým se v cyklistické hantýrce říká „horská blecha“. V kopcích jí však málokterá závodnice stačí právě díky tvrdému tréninku. „Trénuji sama, ale často i s týmem. Trénink s klukama mi dává hodně, přece jenom jezdí rychleji. Takže si docela dávám,“ popisuje původ svých úspěchů sportovkyně. Do Sokola Králův Dvůr přestoupila až letos. „Kolo mám jedno závodní a je to směs všeho, jelikož jsem to první loni při závodě rozlámala,“ říká a dodává, že do budoucna chce zkusit i závody nejvyšší republikové soutěže, Českého poháru.
„Od mládí jsem hodně sportovala, běhala jsem, plavala, chodila posilovat. Tohle je můj první cyklistický oddíl. Do všeho jdu na plno, neumím totiž moc prohrávat. Do Českého poháru už mě láká Katka Hranajová ze Sparty, ale zatím nemám profi licenci. Na příští sezonu to určitě chci zkusit,“ dává si cíle amatérka.
Kromě závodů seriálu Unie amatérských cyklistů se letos ještě chystá na 256 kilometrů dlouhý maraton Krušnoton a na dvě stě padesát kilometrů dlouhou maratonskou klasiku Král Šumavy.