Twitterem se šíří modely Babišovy vládní čtvrti. Její proporce budí zděšení

Neoficiální model vládní čtvrti

Neoficiální model vládní čtvrti Zdroj: Twitter/Kozel v Porcelánu

Území pro novou čtvrť v Letňanech
Letňany
Pozemek (v popředí) v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
9
Fotogalerie

Projekt úřednické čtvrti v Letňanech dostal podobu. Jen velmi hrubou a neoficiální, přesto však vzbuzující mimořádnou pozornost. Provozovatel twitterového účtu Kozel v Porcelánu na základě magistrátem zveřejněné skici vymodeloval, jak by projekt mohl nakonec vypadat, pokud by se držel parametrů předběžného plánku.

„V principu vládní čtvrť může být ok, jen v tomto případě je naprosto všechno špatně – počínaje tím, že je to plánované v polích, daleko od čehokoliv, včetně té stanice metra avizované jako hlavní tahák. Nejbližší budova je 300 metrů od vstupního vestibulu, většina budov spíš kilometr,“ píše autor modelů.

Kritizuje i záměr náměstí s dominantou. „Běžně chápaná typologie náměstí je relativně malý prostor do 200 metrů, ohraničený budovami. Ve vládní čtvrti je náměstí obrovská plocha, (třikrát větší než Václavák) ale ničím neohraničená, vypadá spíš jako parkoviště,“ uvádí „Kozel v Porcelánu.“ Pražská radnice ale upozorňuje, že plánek je třeba brát jen velmi orientačně. „Jednalo se jen o kapacitní propočet lokality, tedy zda se tam vše vejde. Rozhodně se nejedná o oficiální model lokality," uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podívejte se, kde má úřednická čtvrť vyrůst:

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10 tisíc zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Plán vlády se loni na podzim setkal s odporem pražské radnice, magistrát dal ale posléze najevo, že v případě ústupků státu je ochoten o uvolnění městských pozemků jednat.

Prohlédněte si, jak vládní čtvrť vypadá na neoficiálních ztvárněních:

Další modely přidal autor dotwitterového vlákna:

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) trvá na tom, že stát musí dostavět vnější okruh, přispět hlavnímu městu na vnitřní okruh a postavit nemocnici, aby mohla diskuse o stavbě úřednické čtvrti v Letňanech vůbec začít. Premiér Andrej Babiš (ANO) ovšem už s Hřibem podle vlastních slov odmítá jednat. Místo toho obešle pražské radní.

Nehodlá už ale dál jednat s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), nýbrž obešle pražské radní.