Twitteru stoupl příjem a počet uživatelů, akcie vystřelily vzhůru

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: eldh via Flickr

Americká komunitní internetová síť Twitter ve druhém čtvrtletí pokračovala v rozšiřování členské základny. Počet aktivních uživatelů jí meziročně stoupl o skoro čtvrtinu a tržby dosáhly 312,2 milionu dolarů (6,4 miliardy korun), tedy více než dvojnásobku proti stejnému období loni. Akcie společnosti po oznámení čtvrtletních výsledků prudce vzrostly a v prodlouženém obchodování přidávaly až přes 30 procent.

Twitter uvedl, že počet aktivních uživatelů mu za tři měsíce do června stoupl o 24 procent na 271 milionů. V předešlém období se zvýšily o 25 procent. Pro srovnání, největší internetová sociální síť na světě Facebook má 1,3 miliardy uživatelů.

Čtvrtletní tržby Twitteru se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 124 procent a překonaly odhady trhu, který očekával výsledek 283,1 milionu dolarů. Společnost za tři měsíce od dubna prohloubila čistou ztrátu na 144,6 milionu dolarů (2,9 miliardy korun) ze 42 milionů dolarů před rokem. Po očištění o některé položky ale zaznamenala zisk dva centy na akcii. Trh čekal mírnou ztrátu.

Twitter zároveň zvýšil odhad tržeb za celý rok, a to na 1,3 miliardy dolarů až 1,33 miliardy dolarů.

Obavy z růstu zastavily růst akcií

Twitter loni na podzim vstoupil na burzu, kde jeho akcie díky poptávce investorů rostly a v prosinci stouply na rekordní cenu 74,73 dolarů. Poté ale ztratily skoro polovinu hodnoty kvůli obavám, že firma neroste dostatečně rychle na to, aby bylo její ohodnocení na trhu odůvodněné. Po zveřejnění dnešní výsledkové zprávy akcie vystřelily vzhůru a stouply až o 35 procent na 51,20 dolarů za jednu, napsala agentura Reuters.

Analytik Arvind Bhatia ze společnosti Sterne Agee poznamenal, že Twitter dosáhl dobrého výkonu dokonce i na americkém trhu. „Pro tuto chvíli to zarazí některé obavy ohledně (jeho) růstu v USA,“ poznamenal také.

Vývoj akcií TwitteruVývoj akcií TwitteruVývoj akcií Twitteru | Yahoo Finance

Twitter
Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Wall Street se v minulosti rozcházel v tom, jestli se z firmy, která bojovala se zpomalujícím růstem počtu uživatelů, může stát internetové platforma na podobné úrovni jako Facebook, podotkl Reuters.