U Cvikova chytili pašeráka cigaret

Na muže z Polska si políčili celníci z oddělení pro odhalování organizované trestné činnosti. Sledovali ho měsíc.

Pašeráka cigaret chytili v úterý v podvečer policisté a celníci u Cvikova na Českolipsku. Zabavili mu přes sto tisíc cigaret s ukrajinskými kolky. Pokud by je prodal, přišel by stát na daních o statisíce korun.

„Celníci na případu zaměřeném na nelegální obchod s cigaretami bez platných tabákových nálepek pracovali přes měsíc. Tehdy zjistili, že jsou nezdaněné cigarety převáženy do České republiky přes bývalý hraniční přechod v Hrádku nad Nisou,“ vysvětlil Jiří Nejedlý, mluvčí Čelního ředitelství v Ústí nad Labem. Zjistili, že přivezené cigarety prodávají následně asijští prodavači po Ústeckém kraji.

Čtyři týdny trvající přípravy vyvrcholili v úterý krátce po páté hodině večer. „Celníci společně s policií zastavili u Cvikova osobní auto s německou poznávací značkou, kterou Polák na svém autě záměrně používal. Uvnitř našli 109 960 kusů cigaret značky Classic,“ uvedl Nejedlý. Pokud by pašerák cigaret prodal, okradl by stát na daních o 360 tisíc korun.

„Zadržený třiadvacetiletý cizinec čelí obvinění ze spáchání trestného činu porušení předpisu o oběhu zboží ve styku s cizinou a krácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ dodal Nejedlý.