Ubodal svou ženu, chtěl zabít i sebe. Z oprátky jej odřízla dcera

Ladislav Dresler neunesl nevěru své ženy. Vraždu Krajský soud v Ostravě potrestal osmnácti lety vězení.

Manželství Dreslerových začalo v polovině osmdesátých let, podobně jako řada ostatních. Chtěli založit rodinu, vychovat děti a hezky spolu žít. Časem však jejich láska začala chladnout.

Když si žena našla milence, vztah se prakticky zcela rozpadnul. Dnes šestačtyřicetiletý Ladislav ale na rozvod nechtěl ani pomýšlet. Loni na konci května raději svou ženu zabil a sebe pak rovněž chtěl sprovodit ze světa. To se mu ale nepodařilo, z oprátky jej na poslední chvíli odřízla jeho vlastní dcera. Soud mu za vraždu minulý týden udělil osmnáctiletý trest.

Asi před dvanácti lety začaly sílit jejich první rozpory. Společensky založená žena chtěla oproti uzavřenějšímu Ladislavovi více žít. Ten si ovšem našel životní cíl, který se svým způsobem snažil vnutit i své ženě. „Budeme se věnovat dětem,“ vypověděl před senátem. Jeho dcera však vypovídala o svém otci s despektem. „Celou dobu jsem se ho bála, nevím proč. Tíhnul k bratrovi, odsunul mne na druhou kolej,“ prohlásila s pláčem.

Další ránu do Ladislavova ega vrazila jeho manželka. Našla si milence. „Měl jste důkazy, že je vám žena nevěrná?“ ptal se ho státní zástupce Vít Legerský. Dresler to popřel. Měl údajně pouze náznaky. Během líčení ale postupně vyšlo najevo, že o tom věděl moc dobře.

Poprvé ještě nevěru nějak ustál. Žena mu slíbila, že to skoncuje. „Řekl jsem jí, že jí odpustím, ale nezapomenu,“ prohlásil Dresler.

Posmívali se mu kvůli manželčině nevěře

V roce 2010 začal podle vlastních slov tušit, že žena do mileneckého vztahu spadla opět. S kým, to údajně nevěděl. „Ve vašem mobilním telefonu se našel kontakt pod vulgárním jménem. Co to bylo za číslo a proč jste si ho uložil?“ znovu přešel Legerský do útoku. Dresler vyhýbavě odpověděl, že číslo našel v počítači, na kterém předtím pracovala jeho žena. Tak si ho pro jistotu uložil.

Nicméně se příliš nehlásil k tomu, že začal svou ženu stále více kontrolovat. Od té doby začaly rovněž jeho problémy v zaměstnání. Odešel z oderského Optimitu, kde dlouhá léta pracoval. „Bylo to kvůli její nevěře. Lidé se mi za zády posmívali. Ukazovali si na mne prstem. Raději jsem odešel z tehdejšího zaměstnání, abych to nemusel snášet. Nikomu jsem se s tím ale nesvěřil,“ poznamenal.

Chvíli zkoušel živnostničit jako obráběč, brzy však tok zakázek ustal. Bral tedy všechno možné, nárazovky, jen aby přinesl do rodiny nějaký příjem. Když jako živnostník neuspěl, skončil na úřadu práce. Pak si našel místo v továrně na solární panely. Jako dělník s dvanácti tisíci hrubého. Každý měsíc ovšem museli s manželkou splácet úvěr, který si vzali na jeho rekonstrukci. „Věděl jste, kolik činí měsíční splátka?“ ptal se dále státní zástupce obžalovaného. Nevěděl. Jen to, že peníze podle něj odcházely z manželčina účtu. Jako i ostatní platby, které žena táhla ze svého. Dresler časem začal jen přispívat na inkaso.

Rozpory mezi manžely začaly být na denním pořádku. Hlavním tématem byly právě peníze. „Poslední tři roky žili odděleně, komunikovali spolu jen kvůli chodu domácnosti,“ vypověděla dcera.

Nůž vraždil a zároveň zachraňoval

Den před osudným 31. květnem loňského roku měl Dresler dva dny volno. Vzal kolo a jel do Nového Jičína. Zastavil se před tamní nemocnicí. Uviděl svou manželku s milencem. „Při jedné hádce prohlásil, že když nebude jeho, nebude ničí,“ vzpomněla si dcera před soudem. Tato slova bohužel vystihla jeho plán. Sprovodit ženu i sebe sama ze světa.

Večer se doma stihli ještě s manželkou pohádat. Pak ji celou dobu chodil kontrolovat s baterkou do ložnice. Žena i s dcerou z něj byly na prášky, nedal si ovšem říct.

Dcera šla ráno vzbudit matku, která musela vstávat do práce. Chvíli si ještě povídali, pak si šla dcera ještě lehnout. Dreslerová šla do koupelny, kde se začala bezstarostně líčit. Najednou se tam objevil její manžel s nožem v ruce. Dvakrát ji bodl zezadu. Bolestivě zakřičela, skácela se na zem. Její výkřik vzbudil dceru, která okamžitě běžela do koupelny. Předtím se málem srazila s otcem, který utíkal s kabelem v ruce do kotelny.

„Našla jsem ji tam, ležela bez známek života na zemi. Všude byla krev. Nůž ležel za pračkou,“ se zalykavým pláčem si znovu musela vybavit hrůzný okamžik Andrea Dreslerová.

Dcera chce marně po otci vysvětlení

Pak viděla otce, jak běží na zahradu, v ruce kanystr s benzinem. Utíkala proto ke svým příbuzným, aby zavolali pomoc. Vrátila se zpátky. Kůlna byla v plamenech. Dresler ji totiž mezitím zapálil. Posléze vzal oprátku, kterou si schovával několik let. Nazýval ji mementem, že může být ještě hůř. A tento stav zřejmě podle něj nastal. Připevnil ji na trám, uvázal si ji kolem krku a skočil.

Netušil však, že jeho dcera se za pomoci příbuzných dostala dovnitř a vražedným nástrojem jej od oprátky odřízla. To však o sobě už nevěděl. Probudil se až v nemocnici. „Pamatujete si, co se stalo? Ne? Zabil jste svou manželku,“ připomněl mu lékař. Musel. Dresler si totiž z celé noci prakticky nic nepamatuje. Alespoň to tvrdí před soudem, kde mu hrozí dvanáct až dvacet let za mřížemi.

Dcera pak svého otce několikrát navštívila v nemocnici i ve vazební věznici. Chtěla vědět, proč to udělal. Odpovědi se však doposud nedočkala.

Případy, kdy dojde mezi manžely k vraždě, nejsou až tak neobvyklé. V roce 2009 muž z Václavovic u Vratimova nejspíš zabil manželku, čtyřletého syna a pak sebe. Motiv zůstal víceméně nejasný.

Dlouhodobější neshody stály v roce 2008 za tragédií mladého manželského páru z Hostěrádek na Břeclavsku. Manželé uhořeli ve svém rodinném domku.

Škrtil ji, dokud ho nezačaly bolet ruce

Požáru ale podle výsledků policejního šetření předcházela vražda. Dvaatřicetiletý muž podle všeho neshody neunesl a napadl svoji ženu. Způsobil jí několik bodných poranění, kterým podlehla. Poté se muž polil hořlavinou a zapálil.

Sedmačtyřicetiletý muž z Třešně na Třebíčsku ve stejném roce zavraždil v záchvatu hněvu svoji manželku, která mu měla být nevěrná. Zabil ji poté, co mu ukázala přehled schůzek s milencem. Nejdříve ji srazil čtyřmi údery pěstí k zemi. Napadená upadla do bezvědomí a Kudílek ji pak zardousil elektrickým kabelem. Sám se pak přišel nahlásit na policii. Ke svému jednání se přiznal. „V tu chvíli jsem to nezvládl. Sáhl jsem pak po šňůře, aniž bych nad něčím přemýšlel. Povolil jsem, až mě začaly bolet ruce,“ řekl u soudu, který mu vyměřil deset let za mřížemi.