Učitelka, studentka nebo barman. Jak se tváří Sedmička

Vědí, jak chutná patnáct minut slávy. Objevili se na titulních stranách novin. I Sedmičky.

Je idolem tisíců náctiletých. Když se v reklamě na karlovarskou minerálku zeptá „Pšál jste si Mattoni?“, patnáctiletí chlapci začínají šišlat. Aby se alespoň tím topmodelce Haně Soukupové přiblížili. „Hrozně ji obdivuji. Moc ráda bych byla její kámoškou, se kterou bych chodila po městě a po nákupech,“ touží na serveru Osobnosti.cz jedna z jejích fanynek.
Někdejší studentce místní keramické školy Haně Soukupové pomohly na vrchol světového modelingu dvě věci. Vítězství v soutěži Topmodelka 3. tisíciletí a pak také fotografie na obálkách časopisů. „Pokud se modelce podaří obsadit obálku lifestylového magazínu, je to významný počin,“ upozorňuje majitelka modelingové agentury Belle Prestige Pavla Sofilkaničová.
Kariéru Soukupové sice žádná titulní stránka neodstartovala, ale obálek už karlovarská modelka zaplnila řadu. Její tvář zdobila například titulku Elle nebo Vogue. „V očích odborníků se obálka považuje za významný úspěch a příspěvek do profesního portfolia modelky. Může tím získat zakázky,“ vypichuje důležitost fotografií na obálce Sofilkaničová.

Učitelka z kánoe

Jako na legraci vzpomíná na focení pro titulní stranu červencové Sedmičky učitelka a členka folklorního souboru Dyleň Dagmar Svobodová. Společně s další dívkou tvořila pár ve vratké kánoi. Snímek Sedmička pořizovala k tématu o vodácké Ohři. „Netušila jsem, že budeme fotit na vodě. Myslela jsem, že si jen na břehu stoupneme s pádlem ke kánoi. Ale fotograf nás nahnal rovnou do vody. Bylo to akční,“ vzpomíná sedmadvacetiletá semifinalistka letošního ročníku Pretty Woman. A hned vše se smíchem vysvětluje. „Kolegyně seděla v kánoi poprvé. Během krátké chvilky jsme se musely naučit loď ovládat a držet ji tak, jak chtěl fotograf. Ale zvládly jsme to, neotočily jsme se.“
Když se její fotografie objevila na první stránce, lidi nejvíc zajímalo, jestli snímek vznikl náhodou. „Prozradila jsem, že šlo o záměr. Někteří známí mi ale vytkli, že se tam nesměju. Fotka jako taková se jim však líbila,“ dodává učitelka českého jazyka a hudební výchovy.

Studentka hospodskou

Poprvé v novinách, a hned na titulní straně. Jednadvacetiletá studentka ekonomické fakulty Hana Eliášová se pro potřeby obálky Sedmičky proměnila ve zkušenou hospodskou. Fotografovi pózovala v jedné z karlovarských hospod, před objektivem držela několik plně natočených půllitrů. „Trému jsem neměla. Fotili jsme na začátku pracovní doby, takže v restauraci byl klid. Na focení jsme tak měli dost času,“ vzpomíná na prázdninovou brigádu. A současně na to, jak ji pak jeden z hostů restaurace požádal o autogram. K podpisu jí podal Sedmičku. „Lidé v hospodě mě poznávali. Nečekala jsem, že Sedmičku čte tolik lidí,“ rozesměje se.

Pán míchané Sedmičky

V podstatě náhoda přivedla na titulní stranu Sedmičky spolumajitele baru Barracuda Pavla Jiříka. Během přípravy článku o karlovarských barech vymyslel recepturu nového koktejlu, který pojmenoval Sedmička. Když ho pak fotograf snímal při šejkrování, vznikla veselá fotografie. Byla natolik podařená, že ji Sedmička zařadila na titulní stranu.
„Ohlas byl velký! Dokonce se nám v podniku objevily nové tváře. Lidé měli zájem o míchanou Sedmičku,“ říká sedmatřicetiletý Pavel Jiřík, kterému bylo příjemné, když ho lidé poznávali a nebo mu volali, že ho viděli v novinách. On sám je nesehnal. „Ve čtvrtek odpoledne jsem objel několik míst se stojany, ale Sedmička už nebyla,“ dodává.

Miss trému zvládla

Všechno začalo tím, že ji jeden z hostů restaurace U Tomáše přihlásil do soutěže Miss servírka. Více než tisícovka hlasů od čtenářů ji vynesla na první místo v městském kole. A to mimo jiné znamenalo fotografování na titulní stranu Sedmičky. „Měla jsem velkou trému. Nerada se totiž fotím,“ směje se servírka od Tomáše. Podle fotografa Martina Cháry je tréma přirozená a dokonce oboustranná. „Jsem tam ale od toho, abych bariéru odstranil. Lidé očekávají, že je focením provedete,“ říká.
A to se podařilo i tady. I přes původní trému působí fotografie Romany Hegerové velmi přirozeně. Myslí si to i její syn Dominik, který si Sedmičku s fotkou maminky schoval.