Úklid skončil. Hrady a zámky čekají první návštěvníky

Začíná turistická sezona. Po náročných přípravách otevírají hrady a zámky. Lákají i na různé novinky.

Všechny sklenky i porcelánové talířky už jsou umyté, podlahy naleštěné a v pokladnách vystavují pohledy, které si návštěvníci odvezou domů na památku. Ti si ani nevšimnou, kolik práce za přípravou na otevření bylo.
„S úklidem začínáme v listopadu, když skončí sezona, znovu pak před jejím začátkem v únoru či březnu podle počasí,“ říká vedoucí provozu zámku Mnichovo Hradiště Michaela Vyhlasová. Letos byla zima dlouhá. „Teď už je docela teplo, ale ještě před měsícem se nám lepily nohy, jak byla podlaha namrzlá,“ tvrdí Vyhlasová.
Přípravu značného počtu místností zvládne osmičlenný tým stálých zaměstnanců, žádná úklidová firma, žádní brigádníci.
„O oknech se mi už zdá. Doma je myji v teple a maximálně ze židle. Na zámku ze štaflí a ještě se modlím, aby okno nevypadlo,“ líčí Jaroslava Macháčková, která se mimo sezonu mění z průvodkyně v uklízečku. Každý hrneček na zámku měla za devatenáct let svého působení v ruce. A někdy je to o strach. „Věci mají velkou hodnotu. To víte, že se bojím, aby mi něco neupadlo,“ přiznává Macháčková. Škodu by musela odepsat a nahlásit na Národní památkový ústav, který zámek spravuje. Menší nehody z Mnichova Hradiště posílají na opravu restaurátorům. U nich je také většina cenných exponátů přes zimu. Třeba v obrazárně, kam návštěvníci nahlížejí přes provázek, teď nevisí ani jeden portrét či krajinka.
„Zámek je smutnější, chybí lidé,“ říká Vyhlasová, která tam pracuje od svých šestnácti let.
Ještě víc letos posmutněl hrad Bezděz. Kótu 603 metrů nad mořem ovládla tuhá zima, takže se do areálu pracovníci dostali teprve týden před zahájením sezony.
„Mohl jsem na nádvoří jen prostrčit hlavu, dveře nešly otevřít kvůli vrstvě zmrzlého sněhu, který spadl ze střech při oblevě. Bylo tam takové ledové království,“ vzpomíná zástupce kastelána Kamil Seidl. Ještě minulý týden leželo v areálu místy více než půl metru sněhu.

Z hradu sjela lavina

„Na Velikonoce chceme otevřít, takže musíme přípravy stihnout v krátké době. Jindy s nimi začínáme na začátku března,“ upozorňuje Seidl, zatímco se snaží otevřít dveře k loni přistavěné dřevěné pokladně. Bude je muset ohoblovat.
Spolu s kastelánem a jednou zaměstnankyní větrají provlhlé místnosti. Uklízí na hradě i na cestě, kde strhla lavina větve a hlínu. Hrad budou šperkovat ještě v dubnu. Pokud se ale znovu neochladí, přivítají v sobotu první návštěvníky. Ti však přicházejí už teď. „Manžel měl výjimečně volné dopoledne, děti jsou ve škole a je hezky,“ vysvětluje Drahomíra Čančíková, proč s mužem vystoupali ke zřícenině. Že bude zavřená, věděli, přesto si již několikátý výlet k hradu užili.
Interiéry zámku Bon Repos u Předměřic nad Jizerou naopak lidé oficiálně uvidí poprvé. Dosud jej bylo možné jen pronajmout k uspořádání konference nebo svatby.
„Chceme příchozím ukázat, jak prostory vypadají a také je to pro nás reklama,“ říká zástupce majitele Miloš Petřík. První příležitost lidem poskytli 21. března. Další takzvaný den otevřených dveří bude 5. června při Květinových slavnostech. Majitel ale nabízí i skupinové prohlídky zámku, který na šedesát let zabrala armáda.

Památek je v okolí dost

Podobný osud měl také novorenensanční zámek Stránov v Jizerním Vtelnu. Po znárodnění v roce 1950 tam fungoval dětský domov. Necitlivé úpravy jsou dodnes patrné a návštěvník si může při prohlídce oškrábat i kus zdi. Brzy se po práci také občerství.
„Hospůdku otevřeme nejpozději do tří týdnů. Úderem šesté se kastelán změní v hospodského,“ těší se na novou roli Petr Rasken Chaloupka. Zároveň připravuje druhý prohlídkový okruh. Alchymistickou dílnu či zbrojnici v prostorách pod zámkem by si lidé měli prohlédnout nejpozději od letních prázdnin.
Také na Kosti zvažují kastelán a jeho tým otevřít další okruh. Ale až příští sezonu. „Záleží, zda seženeme peníze,“ říká správce hradu Roman Morvay.
Na zámku Loučeň kousek od Luštěnic zase možná prohlídky rozšíří o návštěvu podkroví a blízkého kostela.
Poblíž Mladé Boleslavi mohou zájemci o historické objekty od dubna každý víkend navštívit také barokní zámek Dětenice, tajuplný hrad Houska i lovecký zámek Humprecht. Celoročně je stejně jako Stránov přístupný rovněž novogotický zámek Sychrov.
Už ve čtvrtek 1. dubna zájemci vystoupají na Michalovickou putnu, kde do 31. října čekají stejně jako v posledních letech kolem osmi tisíc návštěvníků.

Nejbližší speciální akce na hradech a zámcích zámek Loučeň 3. dubna představí Velikonoce u Thun-Taxisů. 17. a 18. dubna bude svatební veletrh laděný jako Zámecká svatba s pokusem o rekord v počtu lidí ve špalíru. 1. května lze zažít První máj s Valdštejny. Více na www.zamekloucen.cz na zámku Dětenice 4. a 5. dubna připraví velikonoční prohlídky i koledu. 24. dubna dojde k Jarnímu setkání čarodějek W.I.T.C.H. Více www.zamekdetenice.cz zámek Sychrov 10. a 11. dubna nabízí kostýmované prohlídky na motivy pohádky Zlatovláska a 17. dubna koncert v zámecké galerii Vivaldi orchestra. Více na www.zamek-sychrov.cz zámek Mnichovo Hradiště 17. a 18. dubna zpřístupní u příležitosti Dne památek Zlatý salonek, kde se v roce 1833 sešli rakouský císař, ruský car a pruský princ. Více na www.mnichovo-hradiste.cz zámek Stránov 17. dubna organizuje Stránovský kroketový turnaj a 1. května Svatební den aneb Jak se rodí nevěsty. Kromě přehlídek šatů, ochutnávek svatebních pokrmů a moků dojde k pokusu o rekord v počtu zasnoubených na jednom místě. Více na www.zamekstranov.cz hrad Bezděz u příležitosti Dne památek zpřístupní 18. dubna ochoz kaple. Více www.hrad-bezdez.eu hrad Kost zažije 8. a 9. května Historické dny. Více na www.hrad-kost.cz