Univerzita užitého umění ve Vídni se výrazně promění

Vídeňská univerzita užitého umění dostane ke svému 150. výročí novou podobu. Vídeňský architekt Wolfgang Tschapeller vyhrál s projektem excentrické přístavby mezinárodní architektonickou soutěž. Jedná se o sanaci a rozšíření komplexu staveb na historické okružní třídě Ringstrasse, části zvané Stubenring. Komplex dvou budov architekta Heinricha von Ferstela a Karla Schwanzera, který leží v zóně světového kulturního dědictví, bude rozšířen o unikátní přístavbu.

Tschapeller vyhověl náročným památkovým omezením tím, že svou kreativitu soustředil na nádvoří mezi historickou budovou Ferstelovou a novostavbou Schwanzerovou na nábřeží říčky Vídeňky. Přístavba vznikne na budově z šedesátých let. Současný trakt spojující budovy a ateliér na nádvoří bude zrušen. Nádvoří se tím otevře směrem k náměstí Oskara Kokoschky, ze kterého bude volný pohled na unikátní přístavbu. Přístavba transparentně vstoupí do nádvoří. Charakterizovat ji bude excentrická fasáda s arkýři, výstupy ve tvaru skleněných koulí a kuželů. Hlavní vchod bude přesunut přímo na Ring. Budovy budou spojeny skrze podzemní podlaží, které bude osvětleno denním světlem shora. Schodiště původní budovy budou nahrazena unikátním diagonálním schodištěm. Vzniknou nové posluchárny, menza, ateliéry a také další využitelné prostranství.

Stavba by měla začít v druhé polovině roku 2013. Stavební náklady jsou odhadovány na 46 milionů eur. Univerzita užitého umění Vídeň byla založena v roce 1867 jako Uměleckoprůmyslová škola rakouského muzea pro umění a průmysl, a to jako první svého druhu na evropském kontinentě.