Úrazy dětí: už patnáct otřesů mozku

S létem přibylo úrazů dětí. Nejčastěji padají z kol a bruslí.

Čtrnáctiletá Kamila Marešová se těšila na letní vodácký tábor. Neužívala si ho ale dlouho. Skončila v nemocnici. Se zlomenou klíční kostí.

„Hráli jsme hru, při které jsem seděla na ramenou spoluhráče, a spadla jsem,“ vypráví.

Podle primáře dětského oddělení Karla Chytrého ošetří o prázdninách v písecké nemocnici více malých pacientů než po zbývající část roku.

Počet zraněných dětí za poslední roky stoupá. „Roli hraje to, že děti jsou v jiném prostředí, třeba u prarodičů, menší pozornost při hlídání a také větší zájem o cyklistiku nebo jízdu na koni,“ říká Chytrý.

Nejčastější jsou pády

Nejčastějším zraněním jsou zlomeniny. „Děti si je způsobí po pádu z kola, ze stromu nebo z plotu. Časté jsou i otřesy mozku,“ vysvětluje primář.

Za první měsíc prázdnin přišlo do nemocnice s otřesem mozku patnáct dětí. Se zlomeninami se dostanou na dětské oddělení jen vážnější případy, které je nutné operovat společně s lékaři z ortopedie.

Strakonické chirurgické ambulanci přibývají v červenci a srpnu rekreanti převážně z Prahy a děti na táborech. V oblasti, která má na 130 tisíc obyvatel, tak přibude dalších třicet tisíc lidí.

„Letní víkendové ambulantní služby jsou z celého roku ty nejhorší,“ říká primář chirurgie strakonické nemocnice Jan Hlad a dokládá to čísly. „Za víkend 25. a 26. července bylo na ambulanci 132 pacientů. Lidé jsou víc venku, víc sportují. Množství úrazů ovlivňuje i počasí. Když je pěkně, je čekárna plná,“ uvádí.

Nejčastější úrazy jsou po pádech z kol, při kterých dochází k poraněním hlavy nebo ke zlomeninám klíčních kostí.

„Nově se množí úrazy na kolečkových bruslích. Těch tolik nebývalo,“ poznamenává lékař a zdůrazňuje, že jde úrazům předcházet používáním přileb a chráničů.

Lékaři se shodují na tom, že nejčastější jsou drobné úrazy. „Sušili jsme seno a hnala se bouřka. Na louku museli běžet všichni dospělí. Jak jsme pospíchali, píchla jsem dceru vidlemi do lýtka,“ popisuje prázdninový úraz žena ze Strakonicka.

Výjimkou nejsou ani drobná poranění u vody. „Já jsem si rozřízla nohu. Ale už to nebolí a nemusela jsem s tím ani k doktorovi,“ říká desetiletá Kristýna z Písku. S maminkou plavala na lehátku v rybníce a ta do ní nechtěně strčila. Dívka spadla z matrace a pořezala se o sklo, které bylo na dně.