Útok na Romy byl výmysl

Zápalné lahve do domu Romů na Rybářské ulici podle policie vhodil muž, který případ oznámil.

Rozsáhlé vyšetřování v dubnu vyvolaly tři vhozené zápalné lahve do domu obývaného Romy na opavské Rybářské ulici. O měsíc později nedaleko domu hořel kontejner a romští aktivisté mluvili o opakovaných rasistických útocích. Po třech měsících mají kriminalisté jasno. Útok si podle nich vymyslel Karel Giňa, jeden z obyvatel domu.
„Nezjistili jsme, že by to způsobil někdo jiný. Kriminalisté došli k výsledku, že si celou věc oznamovatel sám vymyslel,“ řekl Sedmičce policejní komisař Stanislav Sobol a potvrdil ji i opavský policejní mluvčí René Černohorský. Karla Giňu, který lahve v domě našel a věc oznámil, se Sedmička snažila kontaktovat, avšak muž se novinářům vyhýbá.
Podle romského aktivisty Kumara Vishwanathana je případ na Rybářské ulici prvním, kdy by Romové na sebe takovým způsobem upozornili a sami si do domu umístili zápalné lahve. „Zjištěním policie jsem byl překvapený. Akceptuji ho, ale je otázkou, zda je to opravdu tak,“ uvedl Vishwanathan. Celou záležitost teď řeší magistrát jako přestupek.

Aktivista: je to bolestivé

O rasistických žhářích i o útocích ve Vítkově mluvili Romové před třemi měsíci. To v rohovém domě na Rybářské ulici našel jeden z jeho obyvatel tři zápalné lahve. Byly plné minerálního oleje. A všechny teď zaskočil výsledek policejního pátrání. V Opavě neútočili žháři. Viník je podle policie jeden z obyvatel domu. Do domu hodil láhve a později zapálil kontejner. „Je mi to líto. Pokud je to skutečně tak, je to velmi bolestivé,“ komentoval výsledky pro Sedmičku vyšetřování Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. Zároveň však dodal, že pochybuje, zda opravdu vše způsobili obyvatelé domu. „Výsledky vyšetřování musíme přijmout. Ale moc tomu zatím nevěřím. Z vyšetřování nevyplývá, že první lahve hodil do domu sám Karel Giňa. Až u těch dalších věcí, jako je zapálený kontejner, existují důkazy, že to způsobil,“ dodal Vishwanathan.

Zápalné lahve řeší radnice

Policisté podrobnější informace o případu zveřejnit nechtějí. „Opavští kriminalisté se už dál nechtějí vyjadřovat,“ řekl policista Stanislav Sobol. Z jejich šetření však vyplývá, že viník věc nakonec sám oznámil policii.
Případ teď má na starosti magistrát, kterému jej policie předala jako přestupek. „Vyzvali jsme pana Giňu, aby nám to přišel vysvětlit. Pokud se ukáže, že se jedná opravdu o přestupek, nebo v případě, že by nepřišel, můžeme mu dát pokutu,“ uvedl mluvčí radnice Jan Šindler.
Redakce se snažila Giňu sehnat, aby vysvětlil, proč to udělal. Muž se však před novináři skrývá. Kumar Vishwanathan tvrdí, že to udělal, protože byl nešťastný ze života v tak zapadlé čtvrti. „Chtěli se odtamtud dostat pryč, nežije se jim tam dobře. Z fotbalového stadionu tam chodí skupiny a nadávají na Romy. Také lidé, kteří kradou v Penny marketu, utíkají přes jejich vchod do vedlejší ulice. Pak to vypadá, že tam žijou samí zloději. Romům tady bílí nadávají. Rodina už tam nechtěla zůstat,“ vysvětlil Vishwanathan.
Postih za vymyšlení trestného činu Giňovi nehrozí. „Náš právní řád na nic podobného nepamatuje, není to zatím postižitelné. V budoucnu by se to ale mohlo změnit,“ doplnil policista Sobol.