Užívám si fantastický rok

David Limberský zažívá spolu s Viktoriány vydařené období. Nejlepší ve své kariéře.

Je to pro něj velká satisfakce. Po nevydařených angažmá v italské Modeně a anglickém celku Totenham Hotspur se fotbalista David Limberský vrátil do rodného města a vyplatilo se. Teď má za sebou velké oslavy plzeňského účinkování v Lize mistrů.

Ze základní sestavy Viktorky jste jediný rodilý Plzeňan. Vnímáte to?

Myslím, že toto rozdělení už se trošku smazává. Ostatní kluci jsou v týmu dlouho, fanoušci je vzali za své. Pavel Horváth, Milan Petržela nebo i Marek Bakoš, ti všichni jsou vnímaní jako pravověrní Plzeňáci. Já osobně jsem vždy byl na svůj plzeňský původ hrdý, a tak to taky zůstane.

Co se týče popularity, předstihl fotbal v Plzni hokej?

V prvé řadě to nevnímám jako soupeření o popularitu. Hokejisté i fotbalisté si vždy drželi palce, také fanoušci jsou z velké části společní. Je pravda, že v mistrovské sezoně jsme dokázali pravidelně plnit stadion ve Štruncových sadech a výjezdy do Edenu dali tomuto fotbalovému fanouškovství ještě další rozměr. Budu vždy rád, když Plzeňáci podporují všechny místní sportovce včetně házenkářů, basketbalistů.

Vaši kolegové z mužstva Kolář, Jiráček, Petržela a Pilař pronikli do reprezentace. Nedoufal jste taky v pozvánku?

Beru to, jak to přijde. Pro každého fotbalistu je samozřejmě pozvánka do reprezentačního týmu velkou odměnou. U mě to není jinak. Jsem rád, že jsem si dres národního týmu vyzkoušel a snad jsem nezklamal. Kluci postoupili na EURO, tým odehrál podařený závěr kvalifi kace. Jsem jen rád, že k tomu pomohli také Viktoriáni. Já osobně jsem si o to více užil zápasy Ligy mistrů.

Vaše skupina s Barcelonou a Milánem byla atraktivní pro diváky. Nebylo by podle vás lepší dostat lehčí soupeře a poprat se o postup v milionářské soutěži?

Těžko odhadovat, zda bychom při jiném složení skupiny měli větší naděje na postup, slabé týmy v Lize mistrů nejsou. Navíc jsme před losem chtěli pro sebe i fanoušky opravdu nezapomenutelný zážitek, a to se povedlo beze zbytku. Zápasy v Barceloně nebo Miláně, to byly pro všechny chvíle na celý život.

Vzpomenete na zápas, který se vám nejvíc vydařil?

Můj výkon by měl asi hodnotit někdo jiný, nicméně výborný pocit jsem měl po utkání v Barceloně. Na stadionu nejlepšího týmu světa jsme odehráli důstojnou partii, podařilo se nám navíc ubránit Messiho. A zmínit musím samozřejmě fantastickou tečku proti AC Milán. To byla obrovská odměna pro nás i fanoušky, ideální rozloučení se soutěží.

Uvažujete o přestupu do zahraničí? Jaká liga by se vám nejvíc zamlouvala?

Přestup není na pořadu dne. Mám pár dnů po skončení sezony, chci si především odpočinout. Žádná nabídka na stole neleží, jsem v klidu a užívám si fantastický plzeňský rok.

Co je vaším cílem v příštím roce?

Podávat v dresu Viktorie ty nejlepší možné výkony, pomoci týmu na všech třech soutěžních frontách. Reprezentační dres by byl skvělou odměnou, ale tyto úvahy nejsou aktuální.

Jak budete trávit konec letošního roku?

Především s rodinou. Kvůli fotbalu a samému cestování jsem si jich moc neužil, takže jim to přes svátky budu chtít pořádně vynahradit.